news-details

Bilim insanları bakterilerden bilgisayar oluşturmanın peşinde

Dış Haberler, 2 Mayıs (HİBYA) – Bakteriyel biofilm üzerinde yapılan araştırmalar bakterilerin beyin hücrelerimize hayal edebileceğimizden daha fazla benzediği, verileri saklayabildiği ve elektrik sinyalleriyle iletişim kurabildiklerini ortaya çıkardı.

Biofilmde bir bakteri kolonisinin, besin elde etmek ve dış tehditlere karşı korunabilmek için nasıl işbirliği içinde oldukları görünüyor. Amerikan San Diego'daki bir araştırma grubu, bir biyofilmdeki bakterilerin verileri depolayabildiğini gösterdi.

Cell Systems'ın son sayısında yayınlanan araştırmanın sahibi olan grubun, daha önce bakterilerin beynimizdeki sinir hücrelerinin yaptığı gibi elektrik sinyalleriyle iletişim kurabildiğini ortaya çıkarmıştı.

Uzun yıllardır biyofilmdeki bakterilerin birbirleriyle nasıl işbirliği yaptığını araştıran İsveç Karolinska Enstitüsü mikrobiyoloji profesörü Ute Römling, bu basit organizmaların daha önce hayal bile edemeyeceğiniz fizyolojik mekanizmalara sahip olması çok ilginç olduğunu belirterek '' Bakterilerin daha önce sadece çevrelerinde olanlara doğrudan tepki verdiğine inanılıyordu.'' diye konuştu.

Yeni araştırma, küçük toprak bakterisi Bacillus subtilis'in nasıl davrandığını inceledi.

Biyofilmde neler olduğunu görebilmek için, araştırmacılar bakterilere, çzel bir ışık yöneltiğinde kendi kendine ışık veren bir madde uyguladılar.

Araştırmacılar biofilme ışık kullanarak bir şekil kaşelediler. Sonuç herbie bakterinin kaşelenen sekli hafısasında bir kaç saat depoleyebildiği oldu.

San Diego'daki moleküler biyolog Gurol Suel tarafından yönetilen araştırma grubu şimdi bakterilerde basit bir bilgisayarını yapmak istiyor.

Gurol Suel ''Karmaşık hesaplamalar yapabilmek ön koşul, verileri saklamaktır. Bu nedenle, hesaplamalar yapmak için bakteriler arasındaki etkileşimleri kullanmanın mümkün olabileceğine inanıyoruz.'' diye konuştu.

Biofilm Nedir: Bir biyofilm, diğer şeylerin yanı sıra, kendi ürettiği selüloz ile kendi kalesini inşa eden bir bakteri kolonisidir. Bakteriler, savunma ve saldırılar konusunda birbiriyle iletişim kurar ve koordine eder.

Sadece birkaç on yıl önce neredeyse tüm bakterilerin kolektif olarak hareket ettiği keşfedildi. Bugün, biyofilmlerin her yerde olduğunu biliyoruz, bir su havuzundaki tortularda, kayalık tepelerdeki kaplamalarda ve tabi ki kendi vücudumuzda da.

Biyofilm enfeksiyonlarına örnekler: Çürükler (dişlerde), protez enfeksiyonları, kan ve idrar kateterlerindeki enfeksiyonlar ve solunum tedavisi sırasında hava yollarına geçen tüplerde, kistik fibroz hastalığında akciğerlerde enfeksiyon.

Biyofilm, bakterileri hem bağışıklık sisteminden hem de antibiyotiklerden korur, biyofilm enfeksiyonlarının tedavisi son derece zordur.

Dünyadaki ilk yaşam 3,8 milyar yıl önce bir biyofilmde yaşayan bakterilerdi. Bu yaşamın izleri, Avustralya ve Grönland'daki kayalık çıkıntılarda stromatolit adı verilen fosiller şeklinde bulunur.


Hibya Haber Ajansı