news-details

ABD’de TDİ verisi piyasaların odağında olacak

Haftanın son işlem gününde yurtdışında ABD’den gelecek olan mayıs ayı TDİ verisi kritik önemde izleniyor. Beklenti 8 milyon kişilik azalma yönünde. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ADP özel sektör istihdam değişimi verisinde beklentilerin üzerinde bir iyimserliğin görülmesi ile bugün gelecek veri önem kazandı. Dün global piyasaların genelinde endeksler cephesinde rallide bir miktar ivme kaybı görülürken, ABD endeksleri dün akşamı hafif satışla bitirdi. Bu sabah Asya piyasalarında alıcılı bir tablo var. Vadeliler cephesinde de benzer şekilde primler kendini gösteriyor. Ons altın yeniden 1710$ altına kayarken, endekslerdeki pozitif havanın korunması kıymetli metalde 1700$ seviyesi önem kazanabilir. Diğer yandan basında yer alan bilgiye göre 6 Haziran tarihinde resmi OPEC toplantısının yapılması bekleniyor ve karara dair olumlu beklentiler petrolde alım getirmiş durumda. Bu sabah ham petrol 38,1$, brent petrol ise 40,3$ seviyesinden işlem görüyor. Gün içerisinde olası açıklamalar petrol fiyatları açısından kritik olabilir.

Yurtiçi piyasalarda ise global endekslerdeki harekete paralel görünüm sürüyor. Dün endeks günü %0,39 primle 109.536 puanla bitirdi. Dolar/TL kurunda ise 6,77 seviyesine doğru fiyatlamalar izlenirken, bu sabah 6,75 seviyesi takip ediliyor. Dün gece gelen karar ile hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bugün bu karara ilişkin olarak açıklama yapılması bekleniyor. Bugün ayrıca Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümü hakkında not değerlendirmesi takvimde yer almakta. Kararın tahmini olarak piyasa kapanışı sonrasında gelmesi beklenirken, pas geçme ihtimalinin de masada olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Bunun yanı sıra içerideki haber akışları ve siyaset cephesindeki gelişmeler TL varlıklar nezdinde önemle takip edilecek.

ABD’de TDİ verisi piyasaların odağında olacak…

Manşette Öne Çıkanlar

  • Çin'in Hong Kong için çıkardığı yeni ulusal güvenlik yasası sonrası ABD'de Çinli şirketlere yönelik artan baskıya işaret eden Hong Kong Borsası (HKEX) Başkanı, ABD borsalarına kote Çinli şirketlerin bu yıl rotalarını Hong Kong Borsası'na çevireceklerini öngördüklerini söyledi.
  • OPEC ülkelerinin üretim kısıntısını uzatmanın kararlaştıracağı toplantıyı 6 Haziran'da yapacağı haberleri basında yer aldı.
  • İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, hafta sonu 15 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
  • ECB politika faizini %0,0 oranında sabit tuttu ve Pandemik Acil Satın Alma Programı'nı (PEPP) 600 milyar euro tutarında genişleterek 1,5 Trilyon seviyesine ulaştı. Varlık alım programı ise 2021 yılı Haziran ayına kadar sürdürüldü.
  • Beyaz Saray Basın Sözcüsü McEnany, ABD'nin Çin'i Hong Kong konusunda 1984 yılında imzalanan Çin-Britanya Ortak Deklerasyonu'ndaki taahhütlerine uyması yönünde uyardığını söyledi.
  • ABD’de haftalık ilk işsizlik başvuruları 30 Mayıs haftasında 1,9 milyon kişi olarak gerçekleşti.
  • Bugün Mooyd’s’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümü hakkında değerlendirme yapması bekleniyor.
  • Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı