news-details

ABD - Çin kavgası

Piyasalar bahar aylarındaki hava koşulları kadar sert değişebiliyor. İki gün önce salgın sonrası ekonominin açılmasını satın alan günlük güneşlik piyasalar, bugün ABD - Çin arasında tırmanan gerginlikle tufan olmuş gibi riskli varlıkları satıyor.


Başkan Trump’ın suçlamalarına Çin’in misilleme tehdidi ile cevap vermesi ve Hong-Kong ile ilgili güvenlik yasasını geçirmek üzere harekete geçmesi üzerine piyasalar karıştı. Hong Kong’dan başlayarak Asya piyasalarına yayılan bir satış dalgası görüyoruz.


ABD - Çin kavgası beklenmedik bir gelişme değil. Birbirinin gücünü kabul etmeyen iki dünya devi arasındaki kavga Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde sık sık gündeme gelecek. Salgına karşı başarısız bir mücadele veren Başkan Trump Çin’i hedef göstererek muhafazakar, milliyetçi seçmen kitlesini konsolide etmeye çalışacak.


Jeopolitik risklerdeki artışı ekonomilerin açılması beklentisi ile yükselen trende dönüşü engelleyen bir gelişme olarak görüyoruz. Mart ayında yaşanan benzeri bir satış dalgası söz konusu değil. Ama dipten dönüş sinyali veren MSCI Türkiye / MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler göstergesini zorlayacak ve Borsa İstanbul’u 98.500 -102.500 bandında aşağı yönlü hareketlendirecek bir gelişme olarak görüyoruz.
ABD vadelileri ve Asya borsaları Borsa İstanbul’da %0,5 civarı aşağı yönlü bir seyre işaret ediyor. Risk iştahının bozulmaya devam etmesi ve doların güçlenmesi durumunda satışlar sertleşebilir. Beklentilere paralel zarar açıklayan Tüpras hisselerinde piyasaya paralel bir seyir öngörüyoruz.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı