news-details

Tüketiciler, elektrik ile ilgili konularda online kanalları tercih etmeli

Elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi EnCazip’in derlediği bilgilere göre tüketiciler, elektrik tedariği ile alakalı tüm konuları internet üzerinden ya da çağrı merkezlerinden gerçekleştirilen işlemlerle tamamlayabiliyor. Özellikle kalabalıklara girilmemesi ve minimum temas gerektiren şu dönemlerde işlemlerin online olarak yapılması sağlık açısından daha çok önem kazanıyor.

Korona virüsün yaygınlaşması ile birlikte insanlar eve çekildi ve yakın temastan kaçınır hale geldi. İnsanlar artık evde vakit geçirmeye başlayınca ev içi elektrik tüketimi artarken, evlerdeki elektrik enerjisinin sürekliliği daha da önemli hale geldi. Elektrik tedariği ile ilgili günlük hayatta abonelik işlemleri, fatura ödemeleri gibi pek çok konuda tüketicilerin alışkanlığı müşteri hizmetleri merkezi ya da fatura ödeme merkezlerinden işlem yapmak yönünde. Ancak içinde bulunduğumuz koşullardan dolayı kalabalıktan uzak kalmak kritik. EnCazip, tüketicilerin elektrik tedariği ile ilgili tüm işlemlerin uzaktan kanallarla yapılabileceğini belirterek tüketicilere bu yöndeki tavsiyelerini iletti.

Faturaları online ödeyin

EnCazip’in araştırmasına göre tüketicilerin yüzde 44’ü faturalarını banka ya da ödeme merkezi gişelerinden ödüyor. İnsanlarla etkileşimin azaltılması gereken bu dönemde tüketicilerin de online kanallara yönelmesi gerekiyor. Mümkün olan tüm ödemelerin banka çağrı merkezi/internet sitesi ya da anlaşmalı ödeme kuruluşlarının internet sitelerinden yapılması gerekiyor. Özellikle risk grubunda olan ve internet kullanmayan kesimin de elektrik faturalarının ödenmesi için çevresinden yardım istemesi sağlıkları açısından önemli.

Abonelik, açma/kapama gibi tüm işlemleri online yapın

Elektrik kesilmesi sonrası açma/kapama işlemleri, sıfırdan abonelik başlatma, güvence bedeli iadesi gibi işlemlerin tamamı görevli elektrik tedarikçilerinin online işlem merkezlerinden ya da e-devlet’ten tamamlanabiliyor. Bu işlemler için tüketicilerin herhangi bir işlem merkezine gitme zorunluluğu bulunmuyor ve her şey uzaktan tamamlanabiliyor.

Tedarikçi değişiklikleri de uzaktan mecralardan yapılmalı

Tüketicilerin elektrik tedariğine dair sıkça gerçekleştirdiği bir diğer konu da tedarikçi değişiklikleri. Özellikle işyeri tüketicileri tedarikçi değiştirerek yüzde 20-25 civarında daha ucuz birim fiyattan elektrik tüketebiliyor, bu da bu işlemin oldukça fazla tercih edilmesine neden oluyor. Piyasada alışkanlık gereği elektrik tedarikçisi değişiklikleri çoğunlukla birebir satış şeklinde insanların yakın temas içinde olması ile yapılıyor. Ancak bu işlemler de mesafeli satış kanalları ile gerçekleştirilebiliyor ve tüketicilerin kimse ile temas etmeden internet üzerinden ya da çağrı merkezlerinden elektrik tedarikçileri ile mesafeli sözleşme kurmaları mümkün. Tüketicilerin bu işlem için de yakın temastan kaçınmaları ve tedarik şirketlerinden mesafeli sözleşme kurulması konusunda talepte bulunması önem arz ediyor.

Elektrik fatura borçlarınızı yapılandırabilirsiniz

Bu dönemde yaşanabilecek sorunlardan bir diğeri ise nakit akışı veya gelir kaybı nedeniyle tüketicilerin ödeme gücünde yaşanacak aksaklıklar. Elektrik faturaları ile ilgili olarak tedarikçi şirketler tüketicilere fatura taksitlendirme imkanı sunabiliyor. Bunun için tüketicilerin elektrik tedarikçileri ile iletişime geçmeleri gerekli.

Elektrik işlemlerinde artık temas zorunluluğu yok

Mevcut elektrik piyasası mevzuatında yapılan son değişikliklere göre elektrik piyasasında insanların işlem yapmak için bir araya gelme zorunluluğu zaten ortadan kalkmıştı ve işlemler online mecralara taşınmıştı. İşlem merkezleri, fatura ödeme merkezleri gibi yerlerin çok kalabalık yerler olduğunun ve elektrik işlemleri için bu yerlerden kaçınmanın mümkün olduğunun altını çizen EnCazip Kurucusu Çağada Kırım, “Şu anda insanlık olarak çok zor dönemlerden geçiyoruz. Bir taraftan en büyük endişemiz sağlık olsa da diğer taraftan hayatın devam etmesi için bazı ürün ve hizmetlerin tedariğinin de sorunsuz bir şekilde devam ediyor olması gerekiyor. Elektrik de bunlardan biri. Bu konuda tüketicilerin, tedarikçi değişiklikleri dahil tüm işlemlerini online mecralardan yapabileceklerini hatırlatmak isterim. İşlemlerin online yapılması konusunda tüketiciler tedarik şirketlerinden mutlaka talepte bulunmalı ve temastan kaçınmalı. Bu zaten mevzuat olarak mümkün” şeklinde konuştu.


Hibya Haber Ajansı