news-details

TCMB, enflasyon tahminlerini düşürerek faiz indirmeye devam edeceği sinyalini verdi

TCMB,  yılın 2. Enflasyon Raporu toplantısında yıl sonu enflasyon beklentisini daha önceki %8,2’den %7,4 seviyesine indirdi ve bu aşamadan sonra yeni faiz indirimleri açısından teorik olarak daha fazla yer olduğuna sinyal verdi. 2021 enflasyon beklentisi ise %5,4 olarak korundu. Gıda enflasyonu beklentisi 2020 için bir önceki tahmine göre %11’den %9,5’a revize edildi. Merkez Bankası ortalama petrol fiyatı tahminini de, bir önceki rapor döneminden bu yana olan fiyat gelişmeleri sonrasında 32,6 USD seviyesine düşürmüş bulunmaktadır.

 

Tabii enflasyon açısından risk faktörlerini ele alacak olursak; düşük talep etkisi ve petrol / sanayi emtiasında düşük fiyat baskıları enflasyonu aşağı yönlü etkileyecek iken, kurlarda meydana gelen artış kaynaklı olan maliyet etkisi ise enflasyon açısından yukarı yönlü risk oluşturacaktır. Sn. Uysal, “Temmuz ayından sonra enflasyonda daha hızlı bir yavaşlama beklediklerini, düşük emtia fiyatlarının zayıf TRY’nin baskısını dengelediğini” söyledi. Bir başka deyişle, enflasyonu yukarı ve aşağı yönlü etkileyebilecek faktörler arasında, aşağı yönlü etken oluşturacak faktörlerin daha ağır basacağını söylemiş oldu. Merkez Bankası’nın bu varsayımlara dayanarak enflasyon beklentisini düşürdüğü ve bu kapsamda da daha fazla faiz indirimi açısından yer açmış olduğu görülmektedir.

 

Enflasyon üzerinde TRY’nin değer kaybı riskinden bahsetmişken; soru-cevap bölümünde en dikkat çeken konulardan birisine geçelim. Rezervlerin yeterliliği ve son dönemde kurda belli bir seviyenin savunulup savunulmadığı konusu… Bilindiği gibi, kur 7 bandının üzerinde kalıcı bir hareket yaratmadı ve 6,90 bandının üzerinde sıkışıp kaldı. Bu dönemde kamu bankaları üzerinden döviz satışı yapıldığı yorumu sürekli olarak yapılmakta… Sn. Uysal; rezervlerde esas alınması gerekenin brüt rezervler olduğunu, kısa vadeli yükümlülükler anlamında bir sıkıntı öngörmediklerini ve resmi bir kur seviyesi hedeflenmediğini yinelemiş oldu. Buna karşılık, reel kur açısından son ayların en değersiz seviyelerinde olunduğunu ve bu nedenle reel kur açısından bu durumu gözetmeleri gerektiğini de belirtti.

 

Bir başka tartışmalı konu swap meselesi… Sn. Uysal, küresel merkez bankalarıyla swap anlaşmaları yoluyla likidite sağlama anlamında görüşmelerin devam ettiğini belirtti ve var olan swap anlaşmalarının da geliştirilmesine çalışıldığını belirtti. Fed ve ECB gibi büyük merkez bankalarına alternatif olarak ise IMF’nin fonlama kanallarıyla alakalı bir taleplerinin olmadığını belirtti. Fed ve ECB gibi merkez bankalarıyla bir anlaşma garanti altına alınmadan IMF alternatifi ihtimal dışı bırakılmaktadır. Swap anlaşmaları konusunda da en büyük belirsizlik EUR ve USD karşısında TRY’nin konvertibilitesidir. Bu konulardaki gelişmeler, kısa vadeli döviz finansmanı ihtiyacı açısından önem arz edecektir.

 

Aslında gündeme gelen bir konu da reel faiz konusu… Sn. Uysal, önceki konuşmalarında “makul bir reel faiz” yönlendirmesi yapmıştı. Gerçekleşen enflasyon Mart ayı itibariyle %11,9 seviyesinde, Merkez Bankası son toplantısında 100 pipslik faiz indirimi ile politika faizini %8,75’e getirmiş durumda… Beklenen enflasyon kriterindeyse, TCMB Beklenti Anketi’nde piyasa oyuncuları ve reel sektör temsilcileri 12 ay sonrası enflasyon beklenti ortalaması %9,7… Aslında reel faiz tarafında ekonomi paydaşlarının beklediği enflasyona göre de eksiye geçmiş durumdayız.

 

Merkez Bankası’nın bugün enflasyon varsayımlarındaki değişiklikler ve ileriye dönük yönlendirmesi, güvercin para politikası duruşunun devam ettiğini göstermektedir. Enflasyonun sene sonunda %7,4 seviyesine, 2021’de ise %5,4 seviyesine düşeceği varsayımı çerçevesinde Merkez Bankası da ekonomik şartların koronavirüs nedeniyle zorlaştığı bu dönemde faiz indirmeye devam edecektir.

 

“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı