news-details

Küresel piyasalardaki iyimserlik sürüyor

Haftanın ikinci işlem gününden bu yana, gerek G20 ülkelerinin açıklamaları, ABD bütçe tasarısının onaylanması ve tüm mali ve mali politikalardaki desteğin etkisi ile küresel endekslerdeki iyimserlik sürüyor. Bu iyimserlikte özellikle dün Fed Başkanı Powell’ın söylemlerinde daha yumuşak bir ton izlemesi de etkili oldu. Dün ABD ekonomisinde haftalık olarak takip edilen ilk işsizlik başvuruları 21 Mart haftasında 3,3 milyon kişi oldu. Bu değer, tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak kayda geçti. Salgının ekonomik veriler üzerindeki yansımaları gecikmeli olarak gelen verilerden değerlendirilmeye çalışılıyor. Bugün yine öğleden sonra ABD kanadında kişisel gelirler ve harcamalar verilerinin şubat ayı değerleri takip edilecek. Diğer yandan salgına dair olası açıklamalar ve haber akışları da piyasaların takibinde kalmaya devam ediyor. Bu sabah Asya endekslerinde pozitif bir hava hâkim. Vadeliler kanadında ise karışık bir seyir an itibariyle izleniyor. Altın 1625$ üzerindeki seyrini korurken, petrol fiyatlarındaki zayıf görünüm sürüyor.

Yurtiçi piyasalarda ise dün global endekslere paralel bir tablo izlendi. Günü %2,77 yukarıda 91.527 puanla tamamlayan endeks günlük işlem hacmi de 11,6  milyar TL seviyesine ulaştı. Dolar/TL kurunda ise anlık olarak 6,40 çevresindeki seyri izleniyor. Düşüşün devam etmesi adına 6,38 destek seviyesi önemli bir noktaya işaret ediyor. Bugün seans başında ekonomik güven endeksi verisi takip edilecek. TL varlıklarda önemli bir etkisi beklenmeyen bu veri daha çok makro açıdan ele alınacak. Diğer yandan haber akışları bu dönemde oldukça önemli. Coronavirüsüne dair vaka sayısı yurtiçinde artışını koruyor. Bu salgına yönelik her türlü açıklama ve alınacak aksiyonlar fiyatlamalar açısından takip edilmesinde fayda var. Bunun yanı sıra TCMB Başkanı M.Uysal, gerçekleştirdiği telekonferansta salgının ekonomi üzerindeki etkilerini sınırlandırmak adına faiz indirimleri ve tedbirleri aldıklarını belirtti. Açıklamaların TL varlıklar üzerinde önemli bir etkisi görülmedi.

Küresel piyasalardaki iyimserlik sürüyor…

Manşette Öne Çıkanlar

·         ABD Başkanı Trump, Ağustos ayında Kuzey Carolina'nın Charlotte kentinde yapılacak olan Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi'ni koronavirüs  nedeniyle iptal etmeyeceğini duyurdu.

·         TCMB Başkanı Uysal, salgının Türkiye ekonomisi üzerindeki olası olumsuz etkilerini  sınırlandırmak için faiz indirimi ile birlikte piyasanın likidite ihtiyacının karşılanması ve firmaların nakit akışının düzenlenmesi  amacıyla tedbirler alındığını belirtti.

·         AB Parlamentosu üyeleri, koronavirüs salgınının tetiklediği ekonomik krize tampon için acil fonlar oluşturulmasına ve hava yolu şirketlerinin desteklenmesi için slot kurallarının askıya alınmasına onay verdi.

·         ABD, Devrim Muhafızlarını ve Şii milisleri destekledikleri gerekçesiyle 5 İran şirketini ve 15 şahsı kara listeye aldı.

·         G20 Zirvesinin sonuç bildirgesinde, üye ülkeler salgını yol açtığı ekonomik ve sosyal zararı en aza indirmek için, ekonomik tedbirler ve garanti programları kapsamında küresel ekonomiye 5 Trilyon doların üzerinde yatırım yapılacağı değerlendirildi.

·         Fed Başkanı Powell, virüsün kontrol altına alınması halinde ekonomik aktivite hızla yeniden toparlanabileceğini, Fed’in ekonomide kredi akışına destek vermeyi amaçladığını dile getirdi. Powell, tamamıyla Amerikan halkını destekleme görevine odaklandıklarını, bu konuda cephanelerin tükenmeyeceğine açıklamalarında dikkat çekti.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay pozitif açılış bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı