news-details

ECB toplantısı izlenecek

ECB’nin Haziran ayı toplantısı bugün TSİ 14.45’te sonuçlanacak. Hatırlanacağı gibi Merkez Bankası Mart ayında PEPP programı çerçevesinde 750 milyar EUR, APP programı çerçevesinde ise aylık 20 milyar EUR alımlara ek olarak 120 milyar EUR büyüklüğünde paketler açıklamıştı. Açıklanan paketlerin henüz sınırlı bir kısmı kullanıldı. Ancak bölgeden gelen öncü verilerin tarihi dip seviyelere gerilemesi ve enflasyonun hedefin ciddi şekilde altında seyretmesi özellikle PEPP programına ilaveler yapılabileceğine işaret ediyor. Ortalama piyasa beklentisi 500 milyar EUR’luk bir artış olacağı yönünde. Bunun yanında ECB’nin yapacağı alımların süresinin uzatılmasının da gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul’da iyimser hava etkisini sürdürüyor. Momentumun belirgin şekilde güç kazandığı BIST-100 endeksi dün 109 bin seviyesinin üzerinde kapanış yapmayı başardı. 106 bin seviyesinin aşılmasının ardından olduğu gibi endekste 110 bin seviyesini ilk hedef olarak görmeye devam ediyoruz. Küresel risk iştahının destekleyici bir zeminde olmasının yanında ekonomilerin yeniden açılmasının yarattığı iyimserlik de hisse senetlerine yönelimi destekler nitelikte. Kısa vadeli göstergelerin aşırı alıma işaret eden seviyede bulunması ise risk olarak kalamaya devam ediyor. Bu durum küçük çaplı düzeltmeleri beraberinde getirebilecek olsa da bunun büyük resimde şimdilik anlamlı bir değişikliğe yol açmasını beklemiyoruz.

EUR/USD ECB toplantısı öncesinde 1,12’nin üzerinde tutunuyor. ECB’nin bugün Mart ayında açıkladığı PEPP programı çerçevesinde 750 milyar EUR olan programın büyüklüğünü 500 milyar EUR artıracağına dair güçlü bir beklenti var. Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda paritenin bir miktar geri çekilme riski bulunduğunu söylemek mümkün. Beklentilerden daha büyük ölçekli bir artırım gelmesi durumunda ise bunun paritede ilk etapta yukarı yönlü eğilime destek vermesi şaşırtıcı olmayacaktır. Sonrasında ise kâr satışları görebiliriz.

USD/TL kritik seviyeleri kırmakta zorlanıyor. Haftaya güçlü bir zeminde başlayarak 6,70 seviyesine kadar geri çekilen USD/TL önceki denemelerinde olduğu gibi bir kez daha bu bölgeden yukarı yönlü tepki verdi. Her ne kadar risk iştahı TL lehine bir tablo çiziyor olsa da Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primi bir miktar geri çekilmesine rağmen göreceli olarak yüksek seviyelerde işlem görmeye devam ediyor. Bu durumun TL’nin anlamlı şekilde güç kazanmasını zorlaştıran bir tablo yarattığını söylemek mümkün. Dolayısıyla TL’de daha fazla değer kazanımı olması için risk priminin daha makul sayılabilecek seviyelere gerilemesini bir ön şart olarak görüyoruz. Teknik göstergeler TL lehine bir tablo çizmeye devam ederken kurun CDS’lerin desteğini de arkasına alarak 6,70’i kırmayı başarması kısa vadede momentum kazanımını kolaylaştıracaktır.

Diğer taraftan enflasyonun Haziran ayında %0,80 olan ortalama piyasa beklentisini aşarak %1,36 değerini alması ile 12 aylık enflasyon %10,94’ten %11,39 seviyesine yükseldi. Enflasyonun politika faizinin yaklaşık 3 puan üzerine yükselmesi ile TCMB’nin Haziran ayında bir kez daha faiz indirimine gitmesinin zorlaştığına yönelik bir algı oluştu. Ancak TCMB’nin kararında toplantı tarihine kadar gerek TL’nin performansının gerekse Türkiye’nin risk priminin ne yönde değişeceğinin belirleyici olacağını düşünüyoruz.

Ons altın satış baskısına direnemiyor. ABD’deki protestoların etkisiyle 1740 doların üzerine çıkarak son derece güçlü bir performans sergileyen altının ons fiyatı protestoların ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin limitli olacağına dair öngörülerle 1700 doların altını test etti. Kaldı ki, protestoları önemli bir sorun olarak görmeyen piyasalar ekonomilerin yeniden açılmaya başlaması ile iyimserliğini giderek ileri taşıyor. Bu durum kaçınılmaz olarak güvenli liman ihtiyacını azaltırken değerli metallere kâr satışı olarak yansıyor. Bu noktada ons altının 1700 doların üzerinde tutunup tutunamayacağını izleyeceğiz. Hafta başından bu yana dikkat çektiğimiz gibi değerli metallerde haber akışına hassasiyetin bir süre daha yüksek seyredeceğini düşünüyoruz.

 

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı