news-details

Tepki alışı bekleniyor

Zorlu bir haftayı iyi haberlerle bitiriyoruz. Salgına karşı bir aşının deneysel kullanım için yaz aylarında hazır olacağı ve Japonya’nın remdesivir ilacının kullanımına onay vermesi ekonomilerin açılacağına dair beklentileri kuvvetlendiriyor. Avrupa’da Almanya, İtalya ve Hollanda’nın ardından Fransa’da sosyal mesafe önlemlerini azaltan ülkeler konvoyuna katıldı.
Gelişmiş ülke borsaları Mayıs başındaki korkularını geride bırakmış gözüküyor. İşsizlik başvurularının arka arkaya 5 haftadır gerilediği ABD’den başlayan ve Avrupa hisselerine yayılan bir yükseliş (%2 civarı) görülüyor. ABD-Çin faz-1 görüşmelerinin yeniden başlayacağına dair beklentilerle Asya borsaları haftayı güçlü bitiriyor.
ABD dolarının gerilemesi, durgunluğun sona ereceğini fiyatlayan verim eğrisi ve gelişmekte olan ülke paralarındaki değer artışları risk iştahının yeniden güçlenmeye başladığını teyit ediyor. Görünümü bozan tek gelişme Brezilya varlıklarında devam eden satış baskısı. Güney Amerika piyasalarında bir yayılma belirtisi görmüyoruz.
Küresel risk iştahındaki yükselişe paralel Borsa İstanbul’da %1’e yakın tepki alışı bekliyoruz. Sene başından beri gelişmekte olan ülkelerin 10 puan gerisinde kalan MSCI Türkiye aradaki farkı kapatmaya çalışacak. Türk lirasındaki değer kazancının devam etmesini piyasalara moral verecek en önemli gelişme olarak izliyoruz.

 

Haberler & Makro Ekonomi
ArcelorMittal: AB, Türk haddelenmiş yassı çelik ürünlerine karşı antidamping soruşturmasına başladı
S&P Global Platts’in haberine göre, ArcelorMittal, AB’nin Türk haddelenmiş yassı çelik ürünlerine karşı antidamping soruşturması başlattığını belirtti. Birinci çeyrek sonuçlarına ilişkin soru-cevap belgesinde bulunan ifadelere göre, COVID-19 etkisi ile çelik üretimi ve talebinin azalmasıyla birlikte Eurofer, bir antidamping soruşturması ile mevcut kotalarda önemli bir azaltmaya gitmeyi planlıyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) de, Eurofer’in COVID-19 etkisi nedeniyle kotalarda %75’lik kesintiye gitme talebi karşısında AB çeliğine karşı benzer önlemler alınmasını talep etti. TÇÜD ayrıca, 1Ç20’de çelik ithalatında yıllık bazda %50’lik artış olduğuna, ancak AB’ye yapılan ihracatta yıllık bazda %47’lik bir düşüş görüldüğüne de işaret etti. Yıllık bazda %63, çeyreklik bazda ise %45 düşen Erdemir’in yurtdışı satış hacmi de benzer bir görünüm sağlamakta.?

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı