news-details

Powell etkisi

 

“PİYASANIN ROTASI”

Powell Etkisi…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 4,375,845 – tedaviye pozitif cevap veren 1,536,081 – ölü sayısı 296,990 kişiye ulaşmıştır.  Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü için HIV benzetmesi yaparak hiçbir zaman yok olmayabilir açıklamasında bulundu. Çin tarafında tekrar virüs vakaları görülmeye başlanırken, öncü tedbir olarak testler yapılmaya hızla devam etmektedir. Trump ise erken normalleşme eleştirilerine rağmen eyalet valilerine okulların açılması için çağrıda bulundu.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, %2 enflasyon hedefine ulaşmanın uzun zaman alacağını ve en önemli görevin ekonomi üzerinde aşağı yönlü baskı yaratan finansal kırılganlıkları önlemek olduğunu söyledi.

Tesla’nın California eyaleti ile üretime tekrar başlayacağı konusunda uzlaştığı haberi öne çıkmaktadır.

Fed Başkanı Powell, dün yaptığı konuşmasında büyüme kaygıları, resesyon ve negatif faiz temaları öne çıkmıştır. Virüs kaynaklı resesyon endişelerine vurgu yaparken, negatif faiz için şimdilik kapıyı kapatmıştır. Büyüme sıkıntıları açıklamaları altın fiyatını pozitif olarak desteklerken, aşağı yönlü risklere vurgu ABD endekslerini aşağı çekmiştir.

Piyasa katılımcıları Fed’in Haziran ve Temmuz toplantılarında negatif faiz beklememektedir.

Fiyatlama dinamiklerinde S&P500 endeksi Fed Başkanı Powell etkisi ile 2800 seviyesine kadar gerilerken, 2815 seviyesi ile 2800 üzerinde kalma çabasına devam etmektedir. Kısa dönemli olarak 2850 seviyesi referans olarak takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6395 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 üzerinde $1712.40 seviyesinde bulunurken, güçlü Dolar teması ana hikâye olarak yer almaktadır. USDTRY paritesi 6.9718 seviyesi ile 7 psikolojik seviyesi altında hareketine devam etmektedir. 5 yıllık CDS 610.386 seviyesi ile 600 seviyesi üzerinde bulunmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri aybaşından itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası %0.25 değer kaybı ile aylık bazda kazanç sağlamaktadır.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 143,114 kişiye çıkarken, ölü sayısı 3,952 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 1,474,003 kişiye ulaşmıştır. Vaka sayısında devam eden 3 haneli artış tedirginlik yaratırken, Bakan Koca, salgının kontrol altında olduğunu açıkladı.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı