news-details

Risk iştahı zayıflıyor

FOMC toplantısı sonrası piyasalar satıcılı bir seyir izliyor. Fed’in açıklamalarında risk iştahını bozacak bir negatif sinyal yok. Ancak son üç gündür devam eden satışı tersine çevirecek pozitif bir mesaj da içermiyor.
Piyasaların sevdiği mesajlar: Ekonomiyi desteklemek için genişleyici para politikası uzun süre devam edecek. Faizler 2022 yılına kadar mevcut seviyelerinde tutulacak. Varlık alımlarına devam edilecek.
Piyasanın sevmediği mesajlar: Ekonominin salgın öncesi seviyelere dönmesi uzun sürecek. Fed’in tahminleri emek piyasasındaki hasarın onarılmasının üç yıla yakın zaman alacağını gösteriyor.
Piyasa fiyatlamaları ne söylüyor? Piyasalar V şeklinde bir canlanma fiyatlamasından uzaklaşıyor. Otomotiv, hava yolları, oteller, enerji gibi döngüsel sektörlerdeki değer kaybı hızlanırken, defansif sektörler direniyor. Teknoloji hisseleri yeni zirveler yapıyor. Emtia fiyatları,emtia üreten ülke hisseleri ve para birimleri değer kaybediyor.
Risk iştahı zayıflıyor mu? ABD tahvilleri, altın gibi emin liman yatırım araçlarındaki yükseliş
ve gelişmekte olan ülke paralarındaki (zar, krw, brl) kayıplar risk iştahının zayıfladığına işaret ediyor.
Türkiye varlıkları satış dalgasına katılır mı? ABD, Avrupa vadelileri ve Asya borsalarındaki satışlar Borsa İstanbul’un %1 civarında kayıpla açılacağına işaret ediyor. Dünya hisselerinin seyri havayolları, demir çelik, otomotiv (Ford hariç) enerji gibi döngüsel sektörlerin kötü olacağına işaret ediyor. Volkswagen ile ticari araç yapmak üzere anlaşma yapan Ford bu satış dalgasında pozitif ayrışır.
Havacılık ve turizm hisselerinde özellikle negatif bir seyir bekliyoruz. Almanya’nın AB dışı ülkelere seyahat uyarısını uzatması, THY’nin gerekli izinlerin alınamaması yüzünden yurtdışı uçuşların açılmasını ertelemesi hisseler üzerinde baskı yaratacak.
İstanbul Ekonomi tarafından yayınlanan Türkiye Raporu anketinin tespitleri turizm ve havayollarına iç turizmin de yeterli desteği vermeyeceğine işaret ediyor. Ankete katılanların %67’si Haziran ayında uçağa binmeyeceğini, %60’ı bu yaz tatil yapmayacağını, %6’sı otelde kalacağını söylüyor. Bu yaz turizm sektörü için çok zor geçecek.

 

Haberler & Makro Ekonomi
Türkiye Varlık Fonu, ‘maden holding’ için çalışmalara başladı
Dünya Gazetesi’ndeki habere göre, Türkiye Varlık Fonu, büyük bir madencilik şirketi oluşturmak için çalışmalara başladı. TVF Genel Müdürü’nün yaptığı açıklamalara göre, Varlık Fonu’nun bünyesinde şu an yaklaşık 20 adet değerli maden sahası bulunuyor. Ayrıca Afşin-Elbistan C segmentindeki büyük linyit yatağının active edilmesi için fiili olarak çalışmalar yürütülüyor. Fon daha önce de stratejik alanlara yatırım yapma planlarını açıklamıştı.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

** Bu haberin yayın hakları korunmaktadır. Dağıtılması ve kullanılması yasaktır. Sadece Hibya Haber Ajansı üzerinden okuyucuları için yayınlanmıştır.