news-details

Dijital gündem, salgın döneminde kişisel verilerin korunmasını masaya yatırıyor

Dijital Gündem, başarı ile geride bıraktığı ilk etkinliğinin hemen ardından, “Salgınla Mücadele Sürecinde Kişisel Verilerin Korunması” konulu ikinci video konferans etkinliğini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Moderatörlüğünü, Bilişim Medyası Derneği Başkanı ve gazeteci Musa Savaş’ın üstlendiği etkinliğin bu haftaki konuğu ise Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir.

İş hayatından alışverişe, eğlenceden eğitime, her şeyin dijital ortama taşındığı salgın dönemi, günlük yaşamı derinden etkileyecek birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Yeni bir yaşam tarzına ayak uydurmaya çalışan insanlar da alışkın bu olmadıkları bu süreçler karşısında, farkında olmadan pek çok kişisel verisini dünyaya açmaya başladılar. Dijital Gündem’in bu haftaki etkinliği; salgın döneminde kişisel verilerin korunması için neler yapılmalı, bu konudaki mevcut yasal düzenlemeler neler ve bu süreçte kişisel veriler açısından ne tür tehditler var gibi merak edilen soruların yanıtını arayacak.

Örneğin birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de COVID-19 salgınının önlenmesi için, mobil uygulamalar vb. yöntemler kullanılarak; virüsü taşıma riski bulunanların tespit edilmesi, virüsün yayılma haritasının çıkartılması, karantina ve sokağa çıkma yasağının kontrolü, kalabalık yerlerin tespiti gibi amaçlarla kişilerin; sağlık, konum ve iletişim bilgileri gibi kişisel verileri işleniyor. Bununla birlikte, 6698 Sayılı Kanun’a göre kamu güvenliğini ve kamu düzenini sağlamaya yönelik olarak verilerin işlenmesi yasal. Peki söz konusu kişisel verilerin, COVID-19 ile mücadele sürecinde ve/veya sonrasında, üçüncü kişilerce ele geçirilmesine karşı ne tür önlemler alınmalı?

Ayrıca her şeyin çevrim içi yürütüldüğü bu günlerde; farkındalık oluşturma, eğitim ve tanıtım gibi amaçlarla çeşitli paneller ve oturumlar çevrim içi olarak gerçekleştiriliyor. Bu etkinlikler sonrasında ise etkinliğin videosu Youtube üzerinden yayınlanıyor. Peki bu etkinliğe katılan kişilerin açık rızası olmadan, bu videoların Youtube’a yüklenmesi, 6698 sayılı Kanuna göre yasal mı?

COVID-19 ile mücadele kapsamında işlerin evden yürütülmeye çalışıldığı bugünlerde diğer bir önemli konu ise artık iş hayatının vaz geçilmez bir parçası haline gelen video konferanslar. Bu amaçla, sunucuları genelde yurt dışında bulunan; Zoom, Webex ve Skype gibi uygulamalar kullanılıyor. Söz konusu uygulamalar aracılığıyla kişisel verilerin paylaşılması, ne gibi riskler barındırıyor?

İşte tüm bu soruların yanıtları, 29 Nisan saat 11:30’da gerçekleştirilecek, “Salgınla Mücadele Sürecinde Kişisel Verilerin Korunması” konulu video konferansta masaya yatırılacak.

Türk Telekom ana sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlik, Karel Video Konferans uygulaması üzerinden izlenebilecek. Bunun için tek yapılması gereken, etkinliğe kayıt olarak uygulamayı indirmek ve e-posta ile gönderilecek talimatlara uygun olarak, etkinlik başlamadan 15 dakika önce etkinliğe katılmak.


Hibya Haber Ajansı