news-details

Dikkat, alışverişinize corona virüsü bulaşmasın

İşlerini evlerine taşıyan çalışanlar ve vakitlerini evde geçirenler, en temel alışveriş ihtiyaçlarını bile internet aracılığıyla karşılıyor. Bu durum, sıkı güvenlik duvarına rağmen “Alışverişime corona virüsü bulaşır mı?” sorusunu akıllara getiriyor. Alışveriş ihtiyaçlarının internetten giderilmesinin siber saldırılar için ciddi bir potansiyel barındırdığını vurgulayan Bilgi Güvenliği Uzmanı ve Tetra Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Geylani Gani, tüketicileri siber saldırı ihtimaline karşı farkındalığa davet etti. Gani, internetten, saldırıya uğramadan güvenle alışveriş yapmanın ipuçlarını verdi.

 

Coronavirüs nedeniyle tüm Türkiye internet alışverişine yöneldi. Geleneksel alışveriş yöntemleri bir süreliğine de olsa rafa kaldırılırken, başrolü internetten alışveriş almaya başladı. Kullanıcılar, en temel ihtiyaçları olan gıda ürünlerini bile internet üzerinden temin etme yolu izliyor. Acil olmayan ve vakitsizlikten dolayı satın alınamayan büyük çaplı ihtiyaçlar da bu şekilde karşılanmaya çalışılıyor. 

Bu dönemde internet alışverişinde gözlenen patlamaya karşısında, tüketicileri olası bir siber saldırıya karşı uyaran Geylani Gani, büyük çaplı saldırıların kaos ortamı yaratarak ciddi itibar ve maddi kayıplar yaşatacağına işaret etti.

 

Olası bir siber saldırıya hazırlıklı olun!

Gani, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“İnternetten yapacağınız herhangi bir alışveriş karşısında kişisel verileriniz güvenli olmayan kişilerin eline geçebilir. Ciddi itibar ve maddi kayıplarla sonuçlanan siber saldırılara maruz kalabilirsiniz. Şu an yapılması gereken en önemli şey, olası bir siber saldırıya karşı farkındalık oluşturmak! İnternet kullanımı ve bilgi güvenliği konuları coronavirüs ile çok daha önemli hale geldi. Bugünün dijital dünyasında, toplumun her kesimine bu konular etrafında eğitimlerin verilmesi gerekiyor.

Corona virüsü yazan her linke tıklamayın!

Saldırganların bilinen en etkili teknikleri “sosyal mühendislik” diye tanımlanan bir yöntem. Böylece içinde bulunduğumuz durumu suistimal ederek, bireylerin merak ve korku duygularını istismar etme yolunu izliyorlar.“Coronavirüs” içerikli mesaj veya e-postalarla insanları korkutarak, çıkar elde etmeye çalışıyorlar. Örneğin ‘’coronavirüs, covit 19’’ gibi domain isimlerini satın alarak insanları kandırma yöntemlerini kullanmaya başladılar. Sahte coronavirüs istatistikleri yayınlayıp; hatta coronavirüs haritaları çıkarmaya başladılar. Bu yayınladıkları istatistik ve haritalardaki linklerle kullanıcıların bilgisayarlarına ve mobil cihazlarına zararlı kodlar bulaştırıyorlar. Bu tür saldırılara meydan vermemek için kaynağı belli olmayan e- postalarla gönderilen linkleri tıklamayın. Antivirüs programları, tek başına siber güvenlik sağlamaz. Kullanıcıların dikkatli olması gerekiyor.”

 

Siber saldırı tuzağına düşmemek için yol haritası

  • Bilmediğiniz kaynaklardan aldığınız e-postaları açmayın.
  • Bilmediğiniz kaynaktan gelen linklere tıklamayın.
  • Mutlaka bilgisayarınızı, telefonunuzu güncel tutun.
  • Uygulamalarınızı güncelleyin
  • Bilgisayarlarınızda mutlaka antivirüs kurun ve periyodik taramalar yapın.
  • Güvenli olmayan sitelere girmeyin ve alış-veriş yapmayın.
  • Web sitelerin güvenli olduğunu anlamak için alışveriş yaptığınız sitenin mutlaka https olmasına dikkat edin. Bunlar güvenli siteleri ifade eder.
  • Kesinlikle kaçak uygulamalardan uzak durun.
  • Uygulama kurarken izin verdiğiniz şeylerin neler olduğunu kesinlikle bilmelisiniz. Verdiğiniz izinlerin amacıyla bağlantılı olmasına mutlaka dikkat edin.
  • Alışveriş sırasında sizden konum bilgisi istenir. Bunda bir tehlike yoktur. Ancak rehberinize erişmek isteyen, mikrofon ve hoparlörünüze erişmek isteyen, fotoğraflarınıza erişmek isteyen bir uygulama amacı dışında veri topluyordur. Buna izin vermeyin ve gerektiğinde şikâyet edin.

 


Hibya Haber Ajansı