news-details

Berat Albayrak uluslararası yatırımcılarla bir telekonferans gerçekleştirecek

BIST100…Berat Albayrak Uluslararası Yatırımcılarla Bir Telekonferans Gerçekleştirecek…Endeks dün risk iştahının olumlu seyrettiği güne yukarı yönlü hareketle başladı. Sonrasında ise kazanımlarını geri vererek eksiye döndü. Gün içerisinde 2 bin puanlık geniş bir bant içerisinde fiyatlandı. Akşam saatlerinde ise başladığı yere dönerek günü eksi bölgede yataya yakın tamamladı. Piyasalar pandeminin reel ekonomi üzerinde yarattığı tahribatı makroekonomik verilerden ve bilançolardan takip ediyor. Bekle ve gör havası hâkim. Kovid -19 kaynaklı olarak ABD ve Çin ilişkilerinin bir kez daha bozulması finansal piyasaları tedirgin ediyor. Yeni işlem gününde Asya piyasaları ve ABD vadelileri karışık bir görünüm sergiliyor. Endeksin yurt dışındaki seyre paralel olarak güne yatay başlaması beklenebilir. Bugün yurt içi piyasalarda önemli bir makroekonomik veri olmayacakken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak telekonferans yoluyla uluslararası yatırımcılara bir sunum gerçekleştirecek. Endeksin yurt dışı risk iştahından destek alması için kur taraflı gelişmelerin takip edilmesi beklenebilir.

 

 

USDTRY…Dün Kurdaki Yükseliş Devam Etti… TL varlıklardaki belirsizlik Dolar TL kurunu baskı altında bırakıyor. Haftaya yükselişle başlayan Dolar TL kuru dün 7.09 seviyelerine yükseldikten sonra geri çekildi. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın uluslararası yatırımcılara bir sunum gerçekleştirecek. Burada Türkiye’nin büyüme potansiyeli ve likidite imkânlarının gündeme gelmesi beklenebilir. Şimdilik yatışsa da ABD ve Çin arasındaki gerilim, gelişen piyasa ülke para birimleri açısından olumsuz bir gelişme olarak öne çıkıyor. Ekonominin yeniden açılması hizmet sektöründeki bazı işkollarının açılmasıyla birlikte önümüzdeki hafta başlıyor.

 

 

EURTRY…Yatay Seyretti…Euro’nun global bazda zayıflamasına rağmen TL Euro karşısındaki kayıplarını geri almakta zorlanıyor.

 

 

EURUSD…Dolar Global Bazda Güçlenmeye Devam Etti…Nisan ayında 1.07-1.10 bandı içerisinde hareket eden Euro Dolar paritesi gelen makroekonomik verilerin gölgesinde fiyatlanmaya devam ediyor. ABD ve Çin arasındaki gerilimin yeniden su yüzüne çıkmasıyla birlikte Dolar Euro karşısında güçlenirken, yatırımcılar bu hafta tarım dışı istihdam verisini takip edecek. Alman Mahkemesinin ECB’nin tahvil alım programının bir kısmının hukuksuz olduğu kararını alması sonrasında Euro’da güç kaybı gözlemlendi. ABD’de ihracat Mart ayında rekor düşüş kaydetti. Dış ticaret açığı 44.4 milyar USD oldu. Üretimin nabzını tutan ABD imalat dışı PMI verisi 48’e geriledi. Beklentilerin 37 olmasına rağmen verinin 48’e gerilemesi olumlu fiyatlandı. Bu hafta makroekonomik veri akışı oldukça yoğun geçiyor. Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verileri öncesinde Euro bölgesi PMI verileri piyasaların takibinde olacak.

 

 

XAUUSD…Yatay Bir Seyir İzliyor…Altın vadelilerinde uzun pozisyonların azalmaya devam etmesi nedeniyle, birkaç gündür yatay seyreden altının ons fiyatı 1700 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

GLDGR…Dolar TL Kurundaki Yükselişten Destek Sağladı… Gram altın Dolar TL kurundaki yükselişten destek buldu. Altının gram fiyatı yeni işlem gününün ilk saatlerinde 388 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT...Yeniden 30 $ Seviyelerinde…Petrol fiyatları kabus gibi geçen Nisan ayının ardından toparlanma çabası içerisindeydi. Brent petrolün varil fiyatı 15 Nisan tarihinden bu yana ilk kez 30 $’ın üzerine çıktı. Global petrol arzı ve talep kaynaklı gelişmeler petrolün yön arayışında belirleyici olmaya devam etmesi beklenebilir.

 

 

S&P500…Kayıplarının Bir Kısmını Geri Aldı…Haftaya ABD –Çin geriliminin yeniden alevlenmesiyle ekside başlayan S&P500 endeksi kayıplarını geri almayı başararak yükselişe geçti. ABD’de bilanço sezonu takip edilmeye devam ediyor. Yaklaşık 319 şirket birinci çeyrek bilançosunu açıkladı. Pandeminin etkisi ikinci çeyrek bilançolarında daha çok belirginleşecek. Petrol fiyatlarında toparlanma ve enerji sektörü hisseleri endeksi yukarı taşıdı. Ekonomilerin de normalleşmesi endekse destek sağladı. Teknik açıdan 2800 puan üzerinde kalması olumlu değerlendirilebilir.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı