news-details

İkinci Dalga İhtimali Piyasaları Tedirgin Ediyor

Küresel piyasalar coronavirüs salgını ile mücadelede önemli bir noktaya gelmiş ve ülkeler kademeli şekilde ekonomide açılmaya başlamışken ikinci dalga ihtimali tedirginlik yaratıyor. Bu sabah Asya’da Güney Kore salgındaki başarısının ardından ekonomik faaliyetler açmıştı fakat yeniden vaka sayısının arttığına yönelik haber akışı piyasalardaki iştahı dağıttı. Genel olarak bu ihtimal piyasalarda sıkça konuşuluyor ve durumun verilere yansımış olması olumsuz olarak değerlendirildi. Bu sabah Asya piyasalarında gerek Güney Kore’den gelen bu haber başlığı gerekse Çin’de nisan ayı aylık enflasyonun %-0,9 ile beklentilerin üzerinde azalmış olması nedeniyle satıcılı bir tablo var. Fakat verinin ardından izlediğimiz o sert satışların geri alındığı ve kayıpların azaldığı görülüyor. Benzer tablo anlık olarak vadeliler cephesinde de var ve bu nedenle günün geri kalanındaki haber başlıklarına bağlı olarak pozitife dönen bir tablo görülmesi beklenebilir. Bu konuda haberler önemli olacaktır. Emtialarda ise ons altın 1700$ seviyesinden uzaklaşmıyor. Bu seviyenin etrafında 5-10$ fiyat hareketi ile haber başlıklarına bağlı olarak aşağı ve yukarı yönde bir dalgalanma yaşıyor. Petrol fiyatlarında ise Suudi Arabistan’ın OPEC anlaşmasının dışında ek 1 milyon varil daha üretimi keserek haziranda üretim kapasitesini günlük 7,5 milyon varil seviyesine indireceğini açıklamasının ardından, Kuveyt ve BAE’de üretimde ek kesintiler yapabileceğini açıkladı. Talep koşullarının yeni yeni canlandığı bu ortamda arzı sıkılaştırmanın petrol fiyatlarını desteklediğini görüyoruz. Dün petrol fiyatları pozitif seyrederken, anlık olarak ham petrolün 25,3$ ile alıcılı, Brent petrolün ise 29,2$ ile satıcılı seyrettiği görülüyor.

Yurtiçinde ise dün global piyasalardan pozitif ayrışan bir fiyat hareketi kendini gösterdi. Yeniden açılmaların dün itibariyle kademeli şekilde başlaması, büyük firmaların açılış tarihlerini mayıs ayı içerisinde yapacağını açıklıyor olması piyasalar tarafından pozitif karşılanıyor. Dün endeks güne pozitif başlangıcın ardından günü %0,05 aşağıda 97.792 puandan kapattı. İşlem hacmi ise 10,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Diğer yandan şirket bilançoları devam ediyor ve hisse bazlı fiyatlamalar öne çıkmakta. Kur cephesinde ise 7 TL üzerindeki seyir devam etmekte ve geçtiğimiz haftaya nazaran volatilitenin azaldığı dikkat çekiyor. Diğer yandan dün yurtiçi ekonomik takviminde şubat dönemi 3 aylık işsizlik oranı açıklandı. Veri ocak ayının altında %13,6 olarak gerçekleşti. Bugün ise veri takvimi sakin olmasına karşın haber başlıkları yakından takip edilecek.

İkinci Dalga İhtimali Piyasaları Tedirgin Ediyor…

Manşette Öne Çıkanlar

o    Çin’de nisan ayında TÜFE aylık bazda %-0,9 azalırken, yıllık bazda ise %3,3 oranında artış kaydedildi. Üretici fiyat endeksi ise aynı dönemde yıllık bazda %-3,1 oranında azaldı.

o    Türkiye işsizlik oranı şubat döneminde %13,6 oranında gerçekleşti.

o    Fed Eyalet Başkanlarından Bullard, Harker, Mester ve Quarles’in gün içerisinde farklı panellerde konuşma yapması bekleniyor.

o    Türkiye Varlık Fonu; Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank'ın  sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve yeterliliklerinin desteklenmesi  amacıyla çekirdek sermayelerinin toplam 21 milyar TL artırılması için gerekli çalışmalara başladı.

o    Fed, İkincil Piyasa Şirket Kredi Kolaylığı (SMCCF) çerçevesinde, tahvillere yatırım yapan ve borsada işlem gören fonların hisselerini almaya bugün başlayacak.

o    Suudi Arabistan, OPEC ile anlaşma çerçevesinde olan 8,5 milyon üretim kapasitesini 1 milyon varil indirerek haziran ayında üretim kapasitesini 7,5 milyon seviyesine çekeceğini açıkladı.

 

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı