news-details

ABD’de korona virüs önlemleri 3 aşamada gevşetilecek

*ABD Başkanı Trump, ülkesinde alınan korona virüs önlemlerinin 3 aşamalı şekilde gevşetileceğini açıkladı. Açıklanan plana göre, virüs salgını önlemlerini gevşetme sürecine gitmeleri için eyaletlerde bazı şartlar aranacak. Bunlar arasında, 14 gün üst üste virüs vakalarının düşüş göstermesi ve hastanelerin kriz programı olmadan da hastaları tedavi edebilecek kapasiteye ulaşması gibi kriterler bulunmakta.
*Bu kriterleri karşılayan eyaletler 3 aşamalı olarak tedbirlerini gevşetebilecek. İlk aşamada, spor salonları, ibadethaneler, restoranlar, sinema salonları gibi bazı mekânların sosyal mesafenin korunması şartı ile açılmasına izin verilecek.
*İkinci aşamada, virüs vakalarında artış görülmeyen eyaletler zaruri olmayan seyahatlere izin verebilecek ve yine sosyal mesafenin korunması şartı ile ilk aşamadaki mekânların yanı sıra okul ve barlar da açılabilecek.
*Üçüncü aşamada ise yine sosyal mesafe gözetilirken, restoran ve barların müşteri kapasitesi artırılabilecek ve bakımevlerine ziyaretçi kabulü yapılabilecek. Anca üçüncü aşamaya ilk iki aşamada herhangi bir sorun yaşamayan eyaletler geçebilecek.
*Gevşetme kararı ise eyalet valilerinde olacak.
*Söz konusu planı açıklayan Başkan Trump, ABD ekonomisinin zarar gördüğünü ve ekonominin uzun süre durmasının sürdürülebilir bir durum olmadığını söyledi. Trump bu yüzden ülkeyi tekrardan açmak gerektiğini belirtti.
*Açıklanan planla ABD vadeli endeksleri güne yükselişle başladı.


Çin Ekonomisi Yılın İlk Çeyreğinde Sert Daraldı…
*Korona virüs salgını ile mücadeleyle geçirdiği yılın ilk çeyreğinde Çin ekonomisi %9,8 daraldı. Ekonomi yıllık bazda ise %6,8 daralma kaydetti. Böylece Çin ekonomisi 28 yılın ardından yıllık bazda ilk kez daralma kaydetmiş oldu.


Almanya Başta Olmak Üzere Avrupa Ülkeleri Korona Önlemlerini Gevşetmeyi Düşünüyor…
* İtalya, İspanya ve Almanya gibi ülkelerin yeni tip Covid-19 tedbirlerini gevşetmeye başlamayı düşünüyor.
*Almanya Başbakanı Merkel, korona önlemlerinin ‘’ihtiyatlı adımlarla’’ gevşetilmesini hedeflediklerini açıkladı. Merkel ayrıca fiziki temas kısıtlamalarının 3 Mayıs'a kadar süreceğini, okulların Mayıs'ta kademeli olarak açılacağını söyledi.
*Covid-19 hastalığından 17 binden fazla kişi ölmesine rağmen İspanya’da kademeli olarak önlemler gevşetilmeye başlandı. Salgında çalışmaları zorunlu görülmeyen mesleklerden olan 300 bin kişi daha işe gitmeye başladı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sıkı hijyen koşulları altında bazı alanlarda kademeli olarak önlemlerin gevşetileceğini belirtti. 
*İtalya’da ise Başbakan Giuseppe Conte'nin bu hafta bir çıkış planı sunması bekleniyor.
*Avrupa Borsaları Fransa'daki CAC 40 endeksi hariç, Covid-19 tedbirlerini gevşetmeye başlamasının etkisiyle günü yükselişle kapattı.
 


Günün Ajandası 
12:00  Euro Bölgesi Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Mar) Beklenti: 1,1% Önceki:1,1%           
12:00  Euro Bölgesi Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Mar) Beklenti: 1,0%  Önceki:1,0%           
12:00  Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Mar) Beklenti: 0,7% Önceki:0,7%     
12:00  Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Mar)  Beklenti: 0,5% Önceki:0,2%
14:30  Türkiye Yıl Sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Tahmini (Nis) Önceki: 9,98%
20:00  ABD Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı Önceki: 504 
            

Kaynak:İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı