news-details

Rusya'da doğa felaketi, 20 bin ton dizel nehre karıştı

Dış Haberler, 5 Haziran (HİBYA) – Kuzey Kutbu nehir sistemine 20.000 ton dizel sızıntısından sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Norilsk'te olağanüstü hal ilan etti.

Dünyanın en büyük paladyum üreticisi ve Rusya'nın önde gelen nikel madeni üreticisi Norilsk Nickel'den yapılan açıklamada, ''30 yıldan fazla bir süredir sorunsuz hizmet veren dizel yakıt depolama tankı ani çökme nedeniyle hasar gördü ve yakıt sızıntısına yol açtı'' denildi.

Petrol, kaza bölgesinden 12,5 kilometre akıp Ambarnaya nehrine karıştı ve nehrin büyük bölümünü kırmızıya boyadı. Sızıntı 350 kilometrekarelik bir alanda korkunç çevre kirliliğine neden oldu. Dünya Yaban Hayatı Fonu'na (WWF) göre, bu Rusya tarihindeki ikinci en kötü doğal afet ve Greenpeace bunu 1989'daki Exxon Valdez petrol sızıntısıyla karşılaştırdı.

Sızıntının kesin nedeni henüz belirlenemezken, Norilsk Nikel şirketinden yapılan açıklamada, yakıt tankının çökmesinin permafrost (donmuş kara parçası) çöküntüsünden kaynaklanmış olabileceği belirtildi.

Çarçamba günü kaza ile ilgili işletme yetkililerinden bilgi alan Putin'in, kazanın açıklanmasını iki gün gizleyen yöneticileri eleştirdiği bildirildi.


Hibya Haber Ajansı