news-details

Hiç yaşanmamış gibi

11 Mart tarihinde Dünya Sağlık Örgütü'nün korona virüsü küresel salgın ilan etmesinin de etkisiyle tüm dünyada geniş çaplı önlemler alınmaya başlandı. Hem arz hem de talep yönlü endişelerle durgunluk riski ile karşı karşıya kalan küresel ekonomiyi desteklemek amacıyla 40dan fazla Merkez Bankası faizleri indirdi. FED de 18 Mart toplantısını beklemeden 3 Mart’ta 50 baz puan ve 15 Martta 100 baz puan faizi indirerek sıfıra çekti. Ayrıca bankalara 90 gün süre ile reeskont penceresinden borçlanma imkânı tanırken; 500’ü tahvil, 200’ü Mortgage tahvili olmak üzere 700 milyar USD tahvil alım kararı aldı. FED ayrıca global USD likiditesini güvenceye almak için Avrupa MB (ECB), Kanada MB (BOC), İngiltere MB (BOE), Japonya MB (BOJ) ve İsviçre MB(SNB) ile swap hattını genişletme kararı aldı. Ancak bu hamle yeterli olmadı ve Dolar Endeksi 100 seviyesini geçti. Bunun üzerine 19 Mart’ta 6 ülke ile 60 milyar, 3 ülke ile 30 milyar dolarlık yeni swap hattı açtı.

 

FED bununla yetinmeyerek 23 Mart’ta olağanüstü bir hamle daha yaparak sınırsız varlık alımı dahil yeni tedbirler açıkladı. Öncesi hafta 700 milyar USD tahvil alım programı açıklayan FED 1 haftada 272 milyar USD almıştı. Yeni kararla "Her gün 125 milyar USD (haftada 625) tahvil alımı yapacağını ve bunun dışında büyük işverenlere, KOBİlere, öğrencilere vb ihtiyaçları için destek olmak amacıyla birçok mekanizma kuracağını yada iştirak edeceğini açıkladı.”

 

Ara ara ekstra kararlar alan ve bilanço büyüklüğünü 7 triyon doların üstüne çıkaran FED'in defansı sağlama almasıyla piyasalar atağa kalktı ve 19 Şubatta 9838 ile rekor seviyeyi gören Nasdaq Endeksi, 23 Martta 6631'e kadar düşmüşken 2.5 ayda yeniden rekor seviyeye yükseldi ve 9 Haziran yani dün 10 binin üstünü gördü.

 

FED, Kovid-19 salgınına ilişkin alınan tedbirlerin amacının finansal piyasaların düzenli bir şekilde işleyebilmesini sağlamak olduğunu duyurmuştu. Dolayısıyla bugün itibariyle FED'in başardığını ve hiç Kovid 19 krizi yaşanmamış bir noktaya gelindiğini görüyoruzBu akşam FED, Haziran toplantısını tamamlayacak. Virüs nedeniyle açıklanması ertelenen makro tahminlerin açıklanması bekleniyor. Sıfır faizin uzun süre kalacağı, desteklemelerin süreceği gibi sözler beklenirken az da olsa ABD'de ikinci dünya savaşından bu yana kullanılmayan getiri eğrisi kontrolünün gündeme gelebileceği yorumları var. Aslında bu da faiz oranlarının uzun süre düşük seviyede kalacağı mesajını iletmenin bir başka yolu. Dolayısıyla çok da elzem değil. Bakalım ne diyecekler?

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 111 bine kadar ulaştı. Global ralli sürdükçe eşlik eden BIST100 için destek 109 bin olarak takip edilebilir.

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı