news-details

Yurtiçinde gözler mayıs ayı enflasyon verisine çevrildi

TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) datasında bir önceki aya göre % 0,85 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 10,94 artış gerçekleşmişti. Açıklanan data piyasa beklentisinin hafif üzerinde gerçekleşmişti. Açıklanacak olan Mayıs ayı verisine dair piyasa beklentisi aylık bazda % 0,60 artış yaşanabileceği yönünde şekilleniyor. ( 03 Haziran)

İmalat sektöründe daralma hız kesebilir mi?

stanbul Sanayi Odası (İSO) ve IHS Markit tarafından derlenen verilerden açıklanan İmalat PMI datası Nisan ayında 33,4 düzeyinde gerçekleşti. Açıklanan datanın detaylarını incelediğimizde, İstihdam da azalış yaşandığına değinilirken, TL’de yaşanan değer kaybının girdi maliyetlerinde yükselmeye neden olduğu ifade edilmişti. Ayrıca, yaşanan virüs salgının üretim ve yeni siparişlerde belirgin yavaşlamaya yol açtığına değinilmişti. Açıklanacak olan Mayıs ayı verisine dair piyasa beklentisi bulunmamaktadır. (01 Haziran)

Global Piyasalarda ECB Faiz Kararı ön planda…

Avrupa Merkez Bankası planlı takvime göre toplantısını 04 Haziran tarihinde gerçekleştirmesi bekleniyor. Piyasa beklentisi bankanın faiz patikasına dair değişikliğe gitmeyeceği yönünde şekilleniyor. Toplantı ardından yayımlanacak olan karar metninde, banka Yönetim Konseyi’nin ilerleyen döneme dair beklentileri ve ekonomik gidişat ile ilgili ipuçları mesajlarda aranmaya devam edilecek. Banka, gerçekleştirdiği Nisan ayı toplantısında faiz oranlarında beklentilere paralel değişikliğe gitmezken, uzun vadeli yeni finansman operasyonu (PELTRO) uygulaması açıklamıştı. (04 Haziran)

ABD Tarım Dışı İstihdam Data Seti açıklanıyor…

ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisinde Nisan ayında piyasa beklentisine yakın 20,5 milyon kişi azalış kaydedilmişti. Özellikle, yaşanan virüs pandemisinin işgücü piyasası üzerinde olumsuz yansımaları veri üzerinde görülmüştü. Açıklanacak olan Mayıs ayı verisine dair piyasa beklentisi 7,450 milyon kişi azalış devam edeceği yönünde şekilleniyor. (05 Haziran)

TDİ datası ile birlikte açıklanacak olan İşsizlik Oranı verisi Nisan ayında % 14,7 düzeyine yükselmişti. Açıklanacak olan veriye dair piyasa beklentisi Mayıs ayında İşsizlik Oranının % 19,8 seviyesine yükselebileceği yönünde şekilleniyor. (05 Haziran)

Aynı zaman aralığında açıklanacak olan diğer önemli bir gösterge Ortalama Saatlik Kazançlar verisi Nisan ayında bir önceki aya göre % 4,7 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 7,9 düzeyinde artış kaydedilmişti. Özellikle, dolaylı olarak enflasyon dinamikleri arasında gösterilen veriye dair piyasa beklentisi aylık bazda % 0,9 ve yıllık bazda % 3,3 artış yaşanabileceği yönünde tahmin ediliyor. (05 Haziran)

Moody's'in Türkiye'nin Kredi Notu ve Görünümü İle İlgili Değerlendirme Yapması Bekleniyor...

Moody's'in son yapmış olduğu değerlendirmeye göre Türkiye'nin kredi notu B1, görünümü ise Negatif olarak belirlenmişti. Bu hafta açıklayacağı değerlendirmeye yönelik piyasa genelinde herhangi bir beklenti bulunmuyor. Bununla birlikte Kurumun, bu gözden geçirme takvimini pas geçme ihtimali de masada bulunmakta. (05 Haziran)

*Avustralya Merkez Bankası Haziran ayı toplantısı gerçekleştirilecek. (02 Haziran)

*Kanada Merkez Bankası Haziran ayı toplantısı gerçekleştirilecek. (03 Haziran)

Kaynak:A1 Capital Yatırım
Hibya Haber Ajansı