news-details

Endeks düzeltme hareketini yapacak mı?

Borsa İstanbul 100 endeksinin gelmiş geçmiş en uzun yükseliş serisi on dördüncü gününde sona erdi. Mayıs ayının ortalarında 99.000 seviyelerinde başladığı yükselişle 111.000 seviyesinin üzerini test eden endeks, seansın son bölümünde gelen satışlarla günü yüzde 0,35 değer kaybıyla 109.637 puandan kapattı. Yeni günde endeksin piyasada oluşan beklenti gibi geri çekilip çekilmediğini izleyeceğiz.

 

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Lagarde, AMB'nin yetkisindeki tüm uygun araçları kullanacağını kaydetti. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, AMB'nin koronavirüsün etkileri ile mücadele için aldığı son tedbirlerin, kurumun fiyat istikrarı amacına yönelik "şiddetli riskler" ortamında makul olduğunu söyledi. Lagarde, Pazartesi günü Avrupa Parlamentosu'nda kanun koyuculara yaptığı sanal konuşmada, varlık alımlarını artırmanın net etkilerinin, pandeminin neden olduğu süregelen sorunlar dikkate alındığında "aşırı olumlu" olduğunu belirtti. AMB geçen hafta, koronavirüsün olumsuz etkilerine yönelik tepkilerini güçlendirdi ve acil tahvil alım programını 600 milyar euro (678 milyar dolar) artırarak 1.35 trilyon euroya çıkardı. AMB Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 8.7 küçülmesini ve enflasyonun önümüzdeki yıllarda yüzde 2 hedefinin oldukça altında kalmasını bekliyor.

 

ABD'de "George Floyd" protestoları 14. Gününe girdi. Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması sonucu hayatını kaybetmesi, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti ve ırkçılık tartışmalarını tekrar alevlendirmişti. Polis reformu seslerinin yükseldiği protestoların barışçıl geçmesi nedeniyle birçok kentte sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. New York'un çeşitli yerlerinde düzenlenen protestolarda, bir grup gösterici de Trump Tower önünde, ''Oy ver, Trump'tan kurtul'' sloganları atarken ABD Başkanı Donald Trump ise 10 gündür protestoların devam ettiği Washington'da ulusal muhafızların geri çekilmesi talimatı verdi.

 

Suudi Arabistan, OPEC + koalisyonunun kısıntılarına ek olarak yaptığı gönüllü üretim kısıntısını bu ayın bitiminde sonlandırıyor. Suudi Arabistan'ın, OPEC + koalisyonunun arz kısıntılarına ek olarak, gönüllü ekstra petrol üretim kısıntısının, planlandığı üzere bu ayın sonunda durdurulacak. Ham petrol fiyatları bu haberin ardından düştü. Bu karar, Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman'ın güçlü talebin açık bir göstergesi olarak tanımladığı, Krallık'ın resmi petrol satış fiyatlarında gerçekleştirdiği büyük çaplı artışın ardından geldi. Haziran ayındaki ilave üretim kısıntısı, ülkenin İran Körfezi'ndeki en yakın müttefiklerinin de katkısıyla günlük yaklaşık 1.2 milyon varil düzeyinde. Bu miktarla birlikte, kartel'in koronavirüsün etkilerini dengelemek için piyasadan çektiği miktar günlük 11 milyon varil civarına çıkıyor.

 

Mayıs’ta enflasyon tahminleri aşınca, Aktif Rasyosu tutturma peşinde olan bankaların değişken faizli tahvillere olan ilgisi arttı. TÜFE’ye endeksli tahvillerin ek getirisi ikincil piyasada negatife döndü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) bankaların kaynaklarını daha verimli kullanmaları amacıyla uygulamaya aldığı Aktif Rasyosu (AR), enflasyon görünümünde önemli değişiklik olmamasına rağmen, özellikle kısa vadeli faizlerde sert düşüşe neden oldu.

 

USDTRY

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de tarım dışı istihdam veri seti ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Swap konusunda yaptığı “Merkez Bankası çok yoğun teknik çalışmalar yürütüyor." açıklamalarının kur üzerindeki baskıları takip edilmişti. Haftanın ilk işlem gününde yurt içi ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı sürerken dikkatler hafta içerisinde açıklanacak olan ABD enflasyon ve faiz kararı üzerinde olmaya devam ediyor. Güne 6,77 seviyesinde başlayan kurun gün içerisinde sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,78 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,75, 6,72 ve 6,69 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,80, 6,82 ve 6,85 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Geçtiğimiz Cuma günü yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya'da açıklanan fabrika siparişleri, salgınının etkisiyle Nisan ayında yüzde 19,7 düşüş beklentisine karşın yüzde 25,8 azalış göstermişti. Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, Almanya'da açıklanan sanayi üretimi verisi Nisan ayında yüzde 17.9 geriledi. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, AMB'nin yetkisindeki tüm uygun araçları kullanacağını belirtirken gün sonunda çaprazın yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,65 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,68 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,62, 7,59 ve 7,56 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,68, 7,70 ve 7,73 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Geçtiğimiz Cuma günü Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya'da fabrika siparişleri, ABD'de ise tarım dışı istihdam veri seti ve hafta içerisinde Euro Bölgesi’nde açıklanan ek teşvik paketlerinin parite üzerindeki yukarı yönlü etkileri takip edilmişti. Yeni haftanın ilk işlem günüde ABD ve Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, Almanya'da açıklanan sanayi üretimi verisi Nisan ayında yüzde 17.9 geriledi. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, AMB'nin yetkisindeki tüm uygun araçları kullanacağını belirtirken, Dolar’ın geçtiğimiz hafta beklentiler üzerinde açıklanan veriler sonucu sürdürdüğü güçlü duruşunu, bugün sürdürmekte zorlandı gözlenmesiyle paritenin. Yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1280 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1250 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1320, 1,1360 ve 1,1400 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1250, 1,1220 ve 1,1180 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde piyasalarda devam ederken iyimserlik sonucu artan risk iştahının Ons Altın’ı baskıladığı takip edilirken, ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam veri seti sonrası aşağı yönlü hareketin derinleştiği izlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise geçtiğimiz hafta açıklanan veriler sonrasında 7 haftanın en sert düşüşünü gösteren Altın’ın, zayıf veri akışı ve Dolar’daki sakin görünüm ile birlikte 1690-1700 aralığında hareket ettiğini gözlenirken dikkatler hafta içerisinde açıklanacak olan ABD enflasyon ve faiz kararı üzerinde olması ile gün içerisinde yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1695 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1702, 1710 ve 1718 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1688, 1680 ve 1674 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde İngiltere’de zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs'ta azalma beklenirken sürpriz biçimde 2.5 milyon arttı. Açıklanan ABD işsizlik oranı ise yüzde 14.7'den yüzde 13.3'e geriledi. Haftanın ilk işlem gününde ise zayıf ekonomik veri akışı sürerken, Dolar’ın geçtiğimiz hafta beklentiler üzerinde açıklanan veriler sonucu sürdürdüğü güçlü duruşunu, bugün sürdürmekte zorlanması gözlenirken, paritenin yukarı yönlü hareketini art arda sekizinci gününde de sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,27 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2640 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2760, 1,2820 ve 1,2880 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2640, 1,20 ve 1,2780 destek seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Geçtiğimiz Cuma günü, Japonya Hane Halkı Harcamaları verisi aylık yüzde 6,2, yıllık yüzde 11,1 gerilerken ABD'de Tarım Dışı İstihdam verisinde Mayıs ayında azalma beklenirken sürpriz bir şekilde 2.5 milyon artmış ve İşsizlik Oranı verisi ise yüzde 14.7'den yüzde 13.3'e gerilemişti. Haftanın ilk işlem gününde Japonya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde, yüzde 0,5’lik daralma beklentilerine karşın yüzde 0,6 daraldığı takip edildi. Gün içerisinde piyasalardaki iyimserliğin Dolar üzerinde baskı oluşturması ile paritenin güçlü duruşunu sürdürmekte zorlandığı takip edilmesi ile aşağı yönlü hareketini derinleştirdiği takip edildi. 

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,80, 108,20 ve 108,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,20, 106,80 ve 106,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Geçtiğimiz hafta OPEC+ koalisyonunun üretim kısıntıları konusunda devam eden anlaşmazlık ve bir süredir toparlamakta olan talebe yönelik yeni kuşkular takip edilirken, Cuma günü OPEC + koalisyonunun rekor büyüklükteki üretim kısıntılarını Temmuz ayının sonuna kadar uzatma konusunda ön anlaşmaya varmasının ardından Petrol’ün yukarı yönlü hareketi izlenmişti. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise Brent Petrol, OPEC ve ortaklarının tarihi önemdeki üretim kısıntılarını konusundaki kararı sonrasında haftaya yükseliş ile başladığı takip edilirken, gün içerisinde Suudi Arabistan Eneji Bakanı Bin Selman’ın kesintilerin Temmuz ayından sonra devam etmeyeceği yönündeki açıklamalarıyla birlikte yükselişini sürdüremeyerek aşağı yönlü hareketini derinleştirdiği takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 38,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 40,90, 42,00 ve 43,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 38,80, 37,40 ve 36,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Geçtiğimiz Cuma günü kurda, Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürmesi ile yukarı yönlü hareketler takip edilirken, Ons Altın tarafında artan risk iştahı ve tarım dışı veri seti sonrası aşağı yönlü hareket etmesi ile Gram Altın’ında aşağı yönlü hareketini derinleştirdiği gözlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Dolar’daki sakin görünüm ile birlikte kurda ve Ons Altın’da sınırlı yükselişler takip edilirken, Gram Altın’ın da yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 369 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 367 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 372, 375 ve 378 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 367, 365 ve 362 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı