news-details

Endüstriler açılırken, kıymetliler toparlanabilecek mi?

Geçtiğimiz hafta ekonomilerin açılmasıyla birlikte piyasalarda genel olarak pozitif hava yaşanırken, altın 1700 dolar/onsun üzerinde tutunmaya da devam ediyor. Ekonomilerin kapanmasıyla birlikte talep daralmasını birçok sektörde görünürken altın özelinde de rakamlara yansımaya başladı. Sadece Türkiye’de Geçen senenin aynı dönemine göre 1. çeyrekte kuyumculuk sektöründe yüzde 10 küçülme gözlemledik. Altının maden ve geri dönüşümden elde edilen üretimde Uluslararası çapta yüzde 4 daralmalar yaşandı. ETF’ler üzerinden altına alımları rekor seviyelere ulaşmasına karşın fiziki tarafta talebin düştüğünü de görüyoruz. Önümüzdeki günlerde de talebe bağlı gelişmeler altın fiyatlarını doğrudan etkilemeye devam edecektir. Teknik açıdan baktığımız zaman 1680 dolar/ons seviyeleri önemli bir destek konumundayken, 1730 dolar/ons seviyesiyse altının yükselişi açısından önemli bir direnç konumunda.

 

Gümüş özelinde de altınla benzer şekilde endüstriyel kullanımı açısında problemler devam ediyor. Özelikle teknolojide ham madde olarak kullanılan gümüş, ekonomilerinin açılmasıyla birlikte 15,50 dolar/ons direncini zorlamaya başladı. Talep artışından pozitif yönde etkilenmeye devam edecek olan gümüş, 15,80 dolar/ons seviyesini aşmasıyla birlikte güçlü şekilde yoluna devam edebilir.

 

Platin pandemi krizinin en çok hasar olan kıymetli madeni olma özelliğiyle işlemlerine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta 30 dolar/onsluk bir bantta hareket eden platin, endüstriyel gelişmeler doğrultusunda yoluna devam edecektir.

 

Paladyum geçtiğimiz hafta 1763 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilirken son 6 haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Geçtiğimiz hafta İngiltere’de açıklanan otomotiv satışındaki yüzde 97’lik düşüş daralmanın ne kadar derin olduğunu gösterdi. Otomotiv sektöründeki durgunluk doğrudan paladyum negatif yönde etkilenmeye devam ederken, ekonomilerin açılıyor olmasıyla kısa nebze de olsa toparlanma yaşayabilir.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta genel olarak yüksek hacimli seanslar yaşarken, fiyatlar dünya fiyatlarının üzerinde 1-2 dolar/onsla seyretti. Borsa İstanbul’da toplamda 9971 kg altın, 6513 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak:TROY
Hibya Haber Ajansı