news-details

Yeni bir petrol krizi kapıda mı?

Petrol vadeli kontratları, korona virüs krizinin neden olduğu derinleşen ekonomik kargaşanın traderları fiziki ham petrolün teslimatını almaktan kaçınma konusunda çaresiz bırakmasının ardından tarihte ilk kez sıfır seviyesinin altına indi. Mayıs vadeli ham petrol kontratlarının fiyatı, daha önce benzeri görülmemiş bir işlem gününde, 1946 yılından bu yana görülen her düşük fiyatın da altına inerek değerinin tümünü kaybetti. Batı Teksas petrolünün (WTI) işlem gördüğü piyasa, kontratın sıfır seviyesinin altında fiyatlanmasına izin verileceğini kaydetti. Bu ekstrem hareket, tüm dünyada hükümetlerin koronavirüsün yayılmasını engellemek için kısıtlamaları genişletmesi ile birlikte endüstriyel ve ekonomik faaliyetin durma noktasına gelmesi sonucu, ABD petrol piyasasının nasıl aşırı arz durumuna geldiğini gösteriyor.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını sonrası neredeyse tüm kurum, kuruluş ve ekonomistler küresel ekonomide sert bir daralmanın yaşandığı görüşünde birleşirken, pandeminin kontrol altına alınmasının ardından yeniden toparlanmanın ne kadarlık bir zamana yayılacağı ve ne şekilde gerçekleşeceği konusunda farklı değerlendirmeler öne çıkıyor. İktisat literatüründe krizlerin ardından ekonomilerin yeniden çıkışa geçmesi ve bunun zamanlamasını ifade etmek için ekonomistler tarafından öngörülen grafiğin şekli, harfler ile ifade ediliyor. Geçmişi 2. Dünya Savaşı öncesine dayanan bu gösterimler, genellikle "V", "W", "U", "L" ve nadir de olsa "WW" olarak biliniyor. Bugüne gelindiğinde dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini, "I" tipi durgunluğu gündeme getirerek, reel ekonomi ve finansal piyasalarda sert düşüşün ardından yeniden bir çıkış beklenmemesinin kendisini şaşırtmayacağını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bankası bankalarının bilançolarını temizlemek için kötü banka kurulmasına ilişkin Avrupa Komisyonu ile görüşmeye başladığı belirtildi. Financial Times'ın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri, Euro Bölgesi'nde bankaların bilançolarından milyarlarca euroluk borcu alacak bir "kötü banka" kurulması için Avrupa Komisyonu'nun finansal istikrar ve sermaye piyasaları birimiyle görüşmelere başladı. Kötü banka hem 2008 finans krizinden kalan takipteki kredileri, hem de koronavirüs pandemisinin ekonomik etkileri tarafından tetiklenmesi beklenen toksik kağıt dalgasını devralacak.

Ülkemizdeki korona virüs vakaları ile ilgili son rakamları paylaşan Sağlık Bakanlığı, "Son 24 saatte 4674 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 123 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 90 bin 980, can kaybı 2140 oldu. Bugün 1454 hastamız daha şifa buldu. En az virüs kadar ısrarcı olmalıyız. Bu savaşı; sağlık ordumuzun özverisiyle ve tedbirlerle kazanacağız" açıklamasını yaptı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23-24-25-26 Nisan tarihlerinde 31 ilde sokağa çıkma yasağı olacağını açıkladı ve "Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasını tarım, sağlık ve gıda hizmetleriyle temel üretim faaliyetlerini aksatmayacak şekilde bir süre daha devam ettireceğiz" dedi.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı