news-details

Çin yaşadığı depremlerden sonra neyi doğru yaptı?

 Türkiye’ye , ilk destek gönderen ülkelerden biri de Çin devleti oldu. Çin’in, çalışmalarındaki sistemlilik ve dinamiklik pek çok depremzedenin hayatını kurtardı.

Peki Çin depremlerde nasıl bu kadar hızlı optimize olabiliyor?

Deprem açısından çok aktif bir ülke olan Çin, 1900 yılından bu yana büyüklüğü 8.0 ve üzerinde 8 depreme, 7.0 ile 8.0 arasında 150 depreme ve 6.0 ile 7.0 arasında 995 depreme tanık oldu.

Wenchuan depremi

Tüm dünyanın ve Çinlilerin unutamadığı deprem 12 Mayıs 2008’de meydana geldi. Sichuan Eyaletindeki Wenchuan’da meydana gelen deprem 7.9 büyüklüğündeydi ve 10 ili vururken 69 bin kişinin de ölümüne yol açtı.

Bu ciddi insani, maddi, ekonomik ve çevresel zararlar karşısında, Çin hükümeti derhal kapsamlı bir yardım ve yeniden inşa programı başlattı. Örneğin, verilerin hem yerel hem de uluslararası veri merkezlerine gerçek zamanlı olarak aktarıldığı daha yoğun geniş bant ve güçlü hareket sismometrelerini kullanmaya başladı. Ayrıca son yıllarda Sichuan eyaletindeki birçok bölgede erken uyarı sitemleri test edilmeye başladı

Afet hazırlığında dönüm noktası

Çin, ülkesinin deprem fay hatları üzerinde olduğunun farkında. Dinamik nüfusu ve güçlü ekonomisiyle hem oluşan zararların maliyetini düşürmek hem de nüfusunu korumak için önemli adımlar attı. Bunlardan birisi 2018 Nisan ayında Çin hükümetinin, Mart ayında Ulusal Halk Kongre’sinde Acil Durum Yönetimi Bakanlığı’nın açılışını yapmasıydı. Bu bakanlıkla birlikte ülke mimarisinde olan sorunları çözümleme de önemli rol oynadı.

Afetten sonra, konutların yeniden konuşlandırılması, restorasyon ve deprem anında sağlık çalışmalarının iyileştirilmesi, depremden etkilenen vatandaşların tekrar iş hayatına kazandırılması, öğrencilerin eğitim hayatının sekteye uğratılmadan devam edilmesi gibi konular gündeme alındı. En önemlisi hükümet bu çalışmaları felaketin sunduğu fırsatlardan yararlanarak etkilenen illerin ilerlemesine izin verecek şekilde planladı.

Çin'in en başarılı olduğu yön; hız

Çin’in en başarılı olduğu yönlerden biri de devlet kurumlarını, özel sektörü ve genel olarak nüfusu harekete geçirebilme hızıdır. Verilere göre, bakanlık açıldıktan sonra yeniden inşa ve iyileştirme için yaklaşık 41.130 proje üstlenildi ve bunların %99'u iki yıllık bir süre içinde tamamlandı. Bu, büyük ölçüde, iller arasında kurulan bir ortaklık planı gibi yenilikçi önlemler ve iyi bir örgütlenme sayesinde mümkün oldu.

Afet hazırlık ve yardım konusundaki büyük deneyimini ve uzmanlığını bölgedeki diğer ülkelere ve dünya çapına yaymayı hedefleyen Çin’in, son olarak Türkiye depremlerinde gösterdiği hız ve başarı da bu konudaki güçlerine iyi bir örnek teşkil ediyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu- Zülal Çelik
Hibya Haber Ajansı