news-details

Görme engelli bireyler için koronavirüs rehberi hazırladı

  • ‘Görme Engelliler için Koronavirüs Rehberi’ Türkiye’nin en büyük ses kütüphanesine sahip Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) sistemine dahil edildi

Birleşmiş Milletler bünyesinde özel danışman statüsünde yer alan ilk sivil toplum kuruluşu olan, dünya çapında 114 ülkede, 200.000’i aşkın üyesiyle faaliyet gösteren Junior Chamber International (JCI) Kültür şubesi,  Türkiye’nin en büyük ses kütüphanesine sahip Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ile paydaşlık kurdu. JCI’ın Türkiye ayağı olan JCI Kültür şubesince yürütülen ortak çalışma ile hazırlanan  ‘Görme Engelli Bireyler için Koronavirüs Rehberi’ GETEM sistemine dahil edildi. Bu proje ile görme engelli yetişkinler ve çocuklar korona virüs rehberine kolayca ulaşabilecek.

Daha önceki yıllarda JCI Avrupa Konferansı ve JCI Dünya Kongresi’nde farklı kategorilerde gerçekleştirdiği projelerle ödüller alan JCI Kültür şubesi, toplumda farkındalık oluşturmak için kıymetli adımlar atmaya devam ediyor.  Birleşmiş Milletler bünyesinde özel danışman statüsünde yer alan ilk sivil toplum kuruluşu olan, dünya çapında 114 ülkede, 200.000’i aşkın üyesiyle faaliyet gösteren küresel platform Genç Girişimciler ve Liderler Derneği (JCI) Kültür şubesi Türkiye’nin en büyük ses kütüphanesine sahip Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ile paydaşlık kurdu. JCI’ın Türkiye ayağı olan JCI Kültür şubesince yürütülen ortak çalışma ile hazırlanan  ‘Görme Engelli Bireyler için Koronavirüs Rehberi’,  GETEM sistemine dahil edildi. 

Yetişkinler ve çocuklar için iki ayrı metin                                                                

İstanbul Kent Konseyi ile farklı projeler gerçekleştiren JCI Kültür’ün, içinde bulunduğumuz salgın döneminde dezavantajlı gruplardan biri olan görme engelli bireylere yönelik hazırladığı ‘Görme Engelliler İçin Koronavirüs Rehberi’ projesinde, yetişkinler ve çocuklar olmak üzere iki farklı grup adına metinler oluşturuldu. 

Yetişkinler için olan metin İstanbul Kent Konseyi'nin hazırladığı ‘Koronavirüs Rehberi’ kitapçığından;  çocuklar için olan metin ise İtalyancadan Türkçeye İstanbul Kent Konseyi tarafından çevrilen ‘Meraklı Çocuklar için Koronavirüs Rehberi’nden alındı. Koronavirüs rehberini görme engelli yetişkinler için olan metni TRT Radyo program yapımcısı ve JCI Kültür onursal üyesi Zeynep Bayraktutan seslendirirken, çocuklar için olan metni ise JCI Kültür’ün üyelerinden Çağdaş Buzlu'nun eşi, profesyonel masal anlatıcısı Özge Yaran Buzlu seslendirdi.

“Vatandaşlık bilinci ve sanatın ilhamı ile yola çıktık”

JCI Kültür 2020 dönem başkanı Fatma Nur Kaptanoğlu,Türkiye'de daha önce yapılmamış bu projeyi hayata geçirmiş olmaktan dolayı çok gururlu ve mutluyuz. JCI Kültür olarak bu seneyi sanat yılı ilan etmiştik. Bizler sanatın iyileştirici ve eğitici gücüne inanıyoruz. Kültür ailesi olarak aktif vatandaşlık bilinci ve sanatın ilhamıyla projeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

“Projenin toplumumuzda önemli bir etki oluşturmasını arzu ediyoruz”

GETEM ise Kovid-19 salgınının ülkemizde ve dünyamızda bir an önce en az hasar ve kayıp ile bitmesini temenni ederek şunları kaydetti: “Türkiye’de GETEM ve İstanbul Kent Konseyi paydaşlıkları ile bir ilki gerçekleştiren JCI Kültür’e teşekkür ederiz. Umarız ‘Görme Engelliler İçin Koronavirüs Rehberi’ toplumda önemli bir etki oluşturur ve ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza bir çözüm sunar.”

Kaynak:JCI Kültür
Hibya Haber Ajansı