news-details

Global piyasalarda azalan endişe risk iştahını destekliyor

Bu sabah global piyasalarda pozitif bir hava izleniyor. Asya piyasalarında an itibariyle %1’i aşan prim ön planda olurken, yalnızca vadeliler tarafında hafif kayıplar görülüyor. Gerek bazı Merkez Bankaları Başkanlarının gerekse yurtdışı kurumlarından gelen değerlendirmelerde, coronavirüsünün ekonomiye etkisinin sınırlı olabileceği yorumlarının yanında şimdiden buna dair bir tahmin oluşturmanın erken olduğu belirtiliyor. Bu durum endişeli tablonun bir nebzede azalmasına destek verdiği görülüyor. Bugün veri takviminde ağırlıklı PMI verileri ve ABD ADP özel sektör istihdam değişimi yer alıyor. Her ne kadar endişeli tablo bir miktar azalsa da olası haber başlıklarına karşı temkinli olmakta fayda var. Ons altın ise artan risk iştahının etkisi ile 1560$ seviyesine kadar geri çekildi. Aşağıda 1555$ seviyesi düşüşün devam etmesi adına önemli olacak.

Yurtiçi piyasalarda ise jeopolitik risklerin yeniden gündeme gelmesi belirsizlikleri tetiklemesine karşın, ülkelerin siyasi otoriterleri ile ikili diyalog penceresinin açık olması bu riski minimize ediyor. Data olarak dün hafta başında açıklanan enflasyon verisinin ardından TCMB tarafından aylık fiyat gelişmeleri raporu takip edildi. Raporda gıda fiyatlarının mevsim etkisi ile yüksek seyir gösterdiği kaydedildi. Bugün veri takvimi sakin daha çok haber başlıkları ön planda olacak. Endeks kanadına baktığımızda ise dün güne güçlü bir başlangıcın ardından günü %2.43 yukarıda 122.136 puandan tamamladı. Kur cephesinde ise 5.97 sınırına doğru hareketlilik yaşansa da aşağı yönlü seyir şimdilik sınırlı kalıyor.

Global piyasalarda azalan endişe risk iştahını destekliyor...

Manşette Öne Çıkanlar

·         Rus Parlamenter Kosachev, İdlib’te ki durumun son derece endişe verici olduğunu ve Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmalar üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu dile getirdi.

·         Lavrov, Türkiye'nin İdlib'de bazı temel yükümlülükleri yerine getirmediğini de ifade etti.

·         Dünyanın önde gelen ticari alacak sigortası şirketlerinden Coface, Türkiye’nin ülke risk değerlendirmesini bir kademe iyileştirerek C’den B’ye çıkardı.

·         ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi, Demokrat Parti'nin Iowa eyaletinde düzenlediği ön seçimin ilk sonuçlarına göre, P. Buttigieg ile B. Sanders yarışta rakiplerinin önüne geçti.

·         İngiltere’de inşaat PMI verisi ocak ayında 48,4 seviyesinde gerçekleşti. Veri geçen ayın 4 puan üzerinde açıklandı. Veri 2019 yılı mayıs ayından bu yana 50 eşik seviyesi altında seyrediyor.

·         Trump yönetimi, Çinli Huawei'ye teknolojik ürünler ihracatının daha da sınırlanmasını 28 Şubat'ta yapacağı toplantıda değerlendirecek.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı