news-details

OECD küresel büyüme tahminini yüzde 2.4'e çekti

Koronavirüs salgınının dünya ekonomisine etkileri kendini hissettiriyor. Uluslararası kurumlar küresel ekonomiye ilişkin tahminlerini düşürmeye başladı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bugün yayımladığı Ekonomik Görünüm raporunda bu yıl küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminini 0.6 puan aşağı çekerek yüzde 2.4'e düşürdü. 

OECD'nin Kasım raporundaki küresel büyüme tahmini yüzde 3'tü. Bu oran küresel finansal krizden bu yana en düşüğü... 2019'da dünya ekonomisi yüzde 2.9 büyümüştü.

OECD, yaptığı modellemeye göre, virüsün yayılma hızına bağlı olarak karamsar senaryoda küresel büyüme hızının yüzde 1.5'e kadar düşebileceğini öngördü. 

OECD, 2021 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 3.3 olarak açıkladı.

OECD, Çin ekonomisine ilişkin tahminini de aşağı çekti. Kasım ayındaki raporunda bu yıl Çin ekonomisinin yüzde 5,7 büyüyeceğini öngören OECD bugünkü raporunda bu oranı son 30 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4.9'a indirdi. 

OECD, küresel GSYİH'nın yüzde 17'sini, küresel ticaretin yüzde 11’ini, küresel turizmin yüzde 9’unu ve bası emtialara küresel talebin yüzde 40'ını oluşturan Çin ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde keskin bir biçimde yavaşlayacağını ve bunun dünya ekonomisinin kalan bölümünde olumsuz etkilerinin büyük ölçüde hissedileceğini vurguladı.


Hibya Haber Ajansı