news-details

Riskli varlıklarda moraller yerinde

Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 3.1 milyonu aştı. Genel olarak yeni vaka sayılarında Avrupa ve ABD’de gerileme eğilimi göze çarpıyor. Dün itibariyle ABD’de toplam vaka sayısı 1 milyon üzerinde. İtalya ve İspanya’da toplam vaka sayıları iki binli rakamlarda seyrediyor. Dün İtalya’da hayatını kaybeden kişi sayısı 382 ile önceki güne göre biraz arttı. Bu bağlamda İtalya’da hayata geri dönüş konusunda tereddütlerin başbakan Conte tarafından dile getirildiği gözleniyor. Conte dünkü açıklamasında korona virüs salgınına yönelik tedbirlerin tamamen kaldırılıp normale dönülmesi için ülkede henüz uygun koşulların olmadığını söyledi. İspanya Başbakanı Sanchez ise ülkesindeki korona virüsü salgını nedeniyle uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı ve benzeri tedbir uygulamalarının haziran ayı sonunda kaldırılabileceğini açıkladı. Fransa'da da yeni salgına karşı alınan tedbirlerin kademeli olarak kaldırılması planı dün Ulusal Meclis'te onaylandı. Buna göre, ülkede serbest dolaşımın sınırlandırılması kuralı, 11 Mayıs'ta kaldırılacak ancak günlük vaka sayısının öngörülemeyen şekilde artması halinde bu kural tekrar uygulanacak. Ayrıca Fransa’da 11 Mayıs'ta sinema, kafe ve restoranların dışında kalan iş yerleri, mağazalar, küçük müzeler ve kütüphaneler açılacak. Türkiye’de ise dünkü verilere göre vaka sayısı 2.392 oldu. İyileşen hasta sayısı ise 5.018 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Yoğun bakımdaki hasta oranı %2.2 ile düşüş gösterirken, iyileşme oranı %33.8’e ulaştı. Ayrıca hayatını kaybeden kişi sayısı ise 92 kişi ile önceki güne göre azaldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle daha önce %0.5 küçüleceğini tahmin ettiği G20 ekonomilerinin bu yıl %4 daralacağını öngördü. Moody’s'ten yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik kısıtlamaların artan ekonomik maliyetleri nedeniyle küresel resesyonun hızla derinleştiği bildirildi. G20 gelişmiş ekonomilerinin bu yıl % 5,8 daralacağının tahmin edildiği açıklamada, gelişmekte olan ekonomilerin ise % 1 küçülmesinin beklendiği aktarıldı. Ülkelerin ekonomik büyüme tahminlerine de yer verilen açıklamada, ABD ekonomisinin bu yıl % 5,7 küçülmesinin, 2021'de ise % 4,5 büyümesinin beklendiği kaydedildi. Açıklamada, Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl % 6,5 daralacağı, 2021'de ise % 4,7 büyüyeceği tahmin edildi.

Salgının yarattığı ekonomik kilitlenme yeni gelen verilerle etkisini daha fazla göstermeye başladı. Bu bağlamda dün ABD’de Tüketici Güveni Nisan'da 118.8'den 86.9'a gerileyerek 2014'ten beri en düşük seviyeye indi. Endeks böylece 31 puanın üzerinde gerileyerek 1973'ten beri en sert düşüşü kaydetti. ABD endeksleri, hükümetlerin ekonomilerini yeniden açmaya yönelik planlar yapması ve kar sezonunun hız kazanması ile birlikte yükselişle açılsa da devamında yatırımcıların pazar lideri hisselerden çıkış yapması ve teknoloji hisselerine gelen satışlarla dünü düşüşle tamamladı. Bugün piyasaların odağında FED’in toplantısından gelecek kararlar olacak. Salgın nedeniyle bozulan ekonomik verilere dayalı olarak toplantı metninde hane halkı harcamaları, yatırım harcamaları hakkında önceki metinlerine göre önemli miktarda düşüş olduğu konusunda yorum değişikliği yapması beklenirken virüs etkisi nedeniyle ekonomiyi desteklemek adına yapılacak sözlü yönlendirme de yakından izlenecek. Bu konuda Powell’ın basın toplantısı da piyasalarda hareketliliği artırabilir. FED’den bir faiz değişikliği beklemiyoruz.

Bu sabah Asya hisse senetleri, yatırımcılar dünyanın bazı bölgelerindeki koronavirüs kilitlenmeleri hafiflerken, petrol fiyatlarının talebin artması umuduyla yükselişe geçmesinin de verdiği moralle pozitif hareket ediyor. ABD vadelileri de %1 civarında yükseliş yaşıyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı