news-details

Kabine toplantısı ve TÜFE piyasaların odağında olacak

Yurtiçi piyasalar bugün hem seans başında açıklanacak nisan ayı enflasyon verisini hem de öğleden sonra yapılması tahmin edilen Kabine toplantısını yakından takip edecek. Yıllık enflasyona dair beklenti bir önceki ayın bir yaklaşık 1 puan altında %10.88 seviyesinde, aylık bazda ise %0.60 artış bekleniyor. Diğer yandan öğleden sonra Kabine toplantısı gerçekleştirilecek ve burada normalleşme adımları, kısıtlamaların görüşülmesi ve yeniden değerlendirilmesi bekleniyor. Kısıtlamaların ayrıntılarına bağlı olarak TL varlıklarda hareketlilik bir miktar artabilir. BIST100 endeksi perşembe gününü 101.110 puandan %0.48 aşağıda tamamladı. Global piyasalardaki satışa paralel bir hareketle endeks günü negatif şekilde kapattı. Kur cephesinde ise cuma günü yurtiçi piyasaların kapalı olması ve yurtdışı piyasalarda oluşan hareketlilik ile 7 TL üzerine çıktı. Bu sabah 7.01 üzerinde seyreden kurun bu nokta üzerindeki hareketi önemli olacak.

Yurtdışı piyasalarda ise bu sabah Asya piyasalarında özellikle satıcılı bir seyir izleniyor. Çin ve Japonya bugün resmi tatil nedeniyle kapalı. Vadeliler cephesinde ise sert satışların hâkim olduğu görülüyor. Özellikle ABD’nin Çin’i suçlaması ve var olan anlaşmaya gölge düşürebileceğine dair ihtimaller geçtiğimiz hafta yaşanılan iyimserliği bozuyor. Diğer yandan yeniden açılmalara dair haber akışları gelmesine karşın bunun ötelenerek ve belli kısıtlamalarla olması bir miktar olumsuz bir hava yaratmakta. Emtialarda ise ons altın 1700$ altında hareket ediyor. Burada 1682$ seviyesi önemli olacak. Petrol cephesinde ise toparlanma sürüyor. Fakat arz bolluğuna işaret eden veriler talebin hala zayıf kalması petrol fiyatlamalarında anlamlı bir yükselişe işaret etmiyor. Bu hususta ülkelerin ekonomik faaliyetlerine yeniden başlama haberlerinin etkili olabileceğini düşünüyoruz.

Kabine toplantısı ve TÜFE piyasaların odağında olacak...
Manşette Öne Çıkanlar

·         Bugün gün içerisinde Kabine toplantısının yapılması bekleniyor.

·         TSİ ile 10:00’da Nisan ayı TÜFE ve ÜFE verileri açıklanacak.

·         Sanayi ve ticari kuruluşlar ile hizmet sektörüne yönelik Bilim Kurulu’nda da tartışılan normalleşme modelinin ayrıntıları belli olmaya başladı. (Dünya Gazetesi)

·         OPEC'in petrol üretimi, Nisan ayında Suudi Arabistan'ın öncülüğünde son 13 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

·         Richmond Fed Başkanı Barkin, ABD ekonomisinin koronavirüs krizinden toparlanması sırasında desteklenmesinin gerekebileceğini söyledi.

·         Bugün Japonya Başbakanı Abe'nin 6 Mayıs'ta sona erecek olan koronavirüs OHAL’İ Mayıs ayı sonuna kadar uzatma kararı alması bekleniyor.

·         Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

·         Bugün Açıklanması Beklenen Bilançolar: ULKER

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı