news-details

Almanya Anayasa Mahkemesinden Avrupa Merkez Bankasına 3 ay süre

TCMB Enflasyon Değerlendirmesi…
-Merkez Bankası, TÜİK'in dün açıkladığı nisan enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
*Nisan'da yıllık enflasyon gıda dışındaki alt gruplarda düşüş kaydederken, enflasyondaki yavaşlamaya en belirgin katkı enerji grubundan gelmiştir.
*Gıda fiyatları gerek işlenmemiş gerekse işlenmiş ürünlerde mevsimsel eğilimine kıyasla yüksek bir oranda artmıştır
*Enerji fiyatlarında uluslararası petrol fiyatlarındaki sert düşüşün yansımalarıyla azalış eğilimi sürmüştür. Hizmet enflasyonu, salgına bağlı olarak faaliyetin kesintiye uğradığı kalemler başta olmak üzere, alt gruplar genelinde azalmıştır.


-Dün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları yıllık bazda %10,94 bir gerileme kaydetse de aylık bazda %0,85 ile beklentinin üzerinde artış kaydetmişti.

 

TCMB Swap Satışı Sınırını %30'dan %40'a Yükseltti…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası'nda vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını %30'dan %40'a çıkardı.  Merkez en son 22 Nisan'da ilgili sınırı %20'den %30'a çıkarmıştı.
 

ABD Hizmet PMI Gerilesi, İmalat Dışı PMI Beklentilerden Daha İyi Geldi…
*Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Nis) Açıklanan: 26,7 Beklenti: 27,0 Önceki: 39,8
*ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Nis) Açıklanan: 41,8 Beklenti: 36,8 Önceki: 52,5

 

Almanya Merkez Bankası Başkanından Açıklamalar…
*Almanya Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinden olan Weidmann, salgının üstesinden geldikten sonra ekonominin sürdürülebilir şekilde toparlanmasını beklediğini anacak bu toparlanmanın hızlı ve güçlü bir toparlanma olmayabileceğini söyledi. Weidmann ayrıca, salgın sonrası devletin şuanda ekonomi üzerindeki güçlü etkisinin sona erdirilmesi gerektiğini belirtti. 

 

Almanya Anayasa Mahkemesinden Avrupa Merkez Bankasına 3 Ay Süre…
*Almanya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Merkez Bankasının (ECB)tahvil alım programına ilişkin talepleri reddetti.
*Almanya Anayasa Mahkemesi, ECB'nin parasal gevşeme programının Alman yasalarını ihlal etmediğine karar verdi.
*Almanya Merkez Bankasından (Bundesbank)  hali hazırda alınan ve elde tutulan tahvillerin Eurosystem ile koordineli, uzun vadeli bir strateji ile satılmalarının sağlamasını istedi.
*ECB tahvil alımlarının ülke ekonomilerinin büyüklüğü ile orantılı olduğunu kanıtlamadıkça Bundesbank'a PSPP içinde yer almaması için 3 ay süre verdi.
 

-Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Almanya Anayasa Mahkemesinin kararını değerlendirmek için saat 19.00 'da toplanacak.

Kaynak:(İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı