news-details

Petrol için Trump tekrar devrede

PİYASANIN ROTASI

Petrol İçin Trump Tekrar Devrede!

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 2,657,372 – tedaviye pozitif cevap veren 786,377 – ölü sayısı 183,426 kişiye ulaşmıştır. Vaka ve ölü sayılarında artış hızı devam ederken, New York valisi Cuomo, Nisan ayından beri en düşük günlük ölü sayısını açıklamıştır. Bu durum ABD için zirveye yaklaşıldığı algısını güçlendirmektedir. Fakat virüsün ikinci dalgasına ilişkin beklenti halen güçlü olmaktadır. İtalya ve Fransa için normale dönüş için henüz çok erken olmaktadır.

Trump, petrol dinamiklerini desteklemek adına İran kartını tekrar devreye sokmuştur. Trump, “ABD donanmasına, denizde bizim gemilerimizi taciz etmeleri halinde herhangi bir İran gambotu ya da gambotlarını imha etmesi ve vurması talimatı verdim.” açıklamasında bulundu. Diplerde bulunan petrol fiyatları için jeopolitik risk temasını devreye sokan Trump, kendi üreticilerini kurtarmak adına seçim öncesi her türlü adımı atmaktan çekinmeyecektir. Petrol fiyatları Trump’ın açıklamaları ile yükselişe geçerek, ABD borsa endekslerini pozitif desteklemiştir. Ayrıca ABD Hazine Bakanı Mnuchin, ekonominin büyük bölümünün Ağustos ayı sonunda tekrar çalışacağını açıklaması da katkı sağlamıştır.

Konuya ilişkin hazırladığımız “Petrolde Negatif Fiyat Tehlikesi Sürebilir” raporumuzu okumak için tıklayınız.

Fiyatlama dinamiklerinde S&P500 endeksi Trump’ın normale dönüş planı ile 2800 altında hareket ile 2782 seviyesinde fiyatlanmaktadır. Kısa dönemli 2800 seviyesi üzerindeki hareket takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6033 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 seviyesi altında $1713 seviyesinde bulunurken, güçlü Dolar teması önde olmaktadır. USDTRY paritesi 6,90 üzerinde kalıcılık ile 6.9825 seviyesi ile psikolojik 7 seviyesine çok yakın fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS 624.422 seviyesi ile 5 yılın zirvesine yakın bulunmaktadır.

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 98,674 kişiye çıkarken, ölü sayısı 2,376 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 750,944 kişiye ulaşmıştır. Önlemler kapsamında 23 – 26 Nisan tarihlerinden sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün armağan ettiği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100’üncü yılı coşkusu ayrı bir anlam katmaktadır.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı