news-details

''Temiz suyun olmadığı yerde, ellerin yıkanmasını istemek hayal görmektir''

Dış Haberler, 13 Mayıs (HİBYA) – Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI Başkanı, İsveç eski dışişleri bakanlarından Jan Eliasson, temiz suyun olmadığı yerde, ellerin yıkanmasını istemenin bir illüzyon, hayal kurmak olduğunu söyledi.

Gelecek hafta Sockholm'de Covid-19 günlerinde dünyada barışın kuvvetlendirilmesi ve korunması konulu uluslararası bir konferans toplayacak olan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI Başkanı Jan Eliasson corona salgınının çatışma bölgelerini sert etkilediğini, buralarda ''hayatta kalma kuralının'' geçerli olduğunu belirterek şöyle konuştu:

''İnsanların haftalık yada aylık maaş alamadığı, günü birlik yaşadığı ülkelerde sadece hayatta kalmak geçerlidir. İnsanlardan ellerin yıkanması isteniyor, ancak temiz suya erişimi olmayan 800 milyon insandan bunu istemek bir illüzyondur, hayal kurmaktır'' diye konuştu.

Jan Eliasson krizin daha az çatışmaya yol açacağını umduğunu söyleyerek ''Ama durum şu anda oldukça endişe verici. Krizden önce bile, ABD ve Çin arasındaki ilişkiler oldukça kötüydü ve şimdi daha da kötüleşti. Birbirlerini suçluyorlar'' dedi.

BM Güvenlik Konseyinin Genel Sekreter António Guterre'nin corona krizi sırasında küresel ateşkes çağrısını onaylamamasını da değerlendiren Eliasson ''Bu çok ciddi. Sanırım bu durum ABD ile Çin arasındaki kötü ilişkilerden kaynaklanıyor'' diye konuştu.

Gelecek hafta düzenlenecek olan video konferansa 60 ülkeden 2 Bin kişinin katılacağı açıklandı.


Hibya Haber Ajansı