news-details

Wall Street iyimser hava ve aşı haberiyle % 4 yükseldi

Wall Street haftanın ilk gününde iyimser havanın etkisiyle kapanışa doğru bir ralli yaptı. Bir ara 1000 puandan fazla yükselen  Dow Jones endeksi, geçen haftaki kayıplarını telafi etti. İlaç firması Moderna'nın koronavirüs aşısı konusundaki denemelerinin olumlu sonuç verdiğini açıklaması iyimser havaya destek oldu.
Dow Jones endeksi kapanışta yüzde 3.85 ile 912 puan artıya geçerek 24.597 puana çıkarken, S&P 500 ise yüzde 3.15 ile 90 puan yükselerek 2.954 puana çıktı. Her iki endeks de Nisan başından bu yana en büyük bir günlük yükselişi yaşadılar.
Moderna firmasının, koronavirüs aşısı için birinci aşamanın olumlu sonuç verdiğini bildirmesi ve 45 katılımcı denekte uygulanan iki dozun tümünde koronavirüs antikorunun gelişmesi sonucu verdiğini açıklaması hisse senetlerinde yükseliş sağladı. 

Moderna hisse yüzde 25 yükselirken, havayolu firmaları Delta ve United Airlines yüzde 13'ten fazla değer kazandı.
Banka hisseleri de yükseldi. Wells Fargo yüzde 8, Bank of America ve Citigroup yüzde 6'dan fazla yükseldi.
Ekonomilerin yeniden açılması ve FED Başkanı Jerome Powell'ın CBC kanalında "Ekonomi için yapabileceğimiz daha çok şey var. Uzun menzil için cephanemiz bitmiş değil" diye konuşması olumlu havaya destek oldu.
Avrupa borsaları da günü yüzde 5 seviyesinde yükselişle kapattı. Ekonomilerin açılmasının getirdiği iyimser havanın yanında, Almanya ve Fransa'nın Euro bölgesi için 500 milyar Euro'luk ekonomik kurtarma fonu önerisi hisse senetlerinde alım dalgası getirdi.
Almanya'nın DAX endeksi günü yüzde 5.67 artı ile 11.069 puandan, Fransa'nın Cac 40 endeksi ise yüzde 5.16 artı ile 4.498 puandan tamamladı.
İngiltere'nin FTSE 100 endeksi de yüzde 4.29 yükselerek 6.49 puana çıktı.


Hibya Haber Ajansı