news-details

Günlük Bülten

BIST100… Dünya genelinde koronavirüs pandemisi kaynaklı vaka sayısı 1.5 milyona ulaşırken finansal piyasalar en kötünün geride kaldığı konusunda ikna olmaya çabalıyor. İngiltere rekor seviyede vaka açıklasa da pandeminin en çok etkilediği İtalya ve İspanya’da vaka artış hızı düşmeye devam ediyor. Hisse senedi piyasaları kayıplarını geri alma konusunda geçtiğimiz haftaların aksine daha kararlı bir görünüm sergiliyor. BIST100 endeksi dün günü %0.91 yükselişle 93,225 puandan tamamladı. Yeni işlem gününde Asya piyasaları karışık bir görünüm sergilerken, ABD ve Avrupa vadelileri artıda. Piyasaların dikkati bugün telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilecek OPEC+ toplantısında olacak. Rusya ve Suudi Arabistan’ın 10 milyon varil petrol üretimi kesintisi konusunda anlaşma sağlaması bekleniyor.

 

 

USDTRY… Koronavirüs pandemisi kaynaklı endişelerin devam etmesiyle birlikte Dolar global bazda güçlenmeyi sürdürüyor. Dolar TL kuru ise doların global bazda güçlenmesine bağlı olarak 2018 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeler olan 6.75’in üzerine tutunmuş durumda. geri çekilmelerin kalıcı olması için risk priminin gerilemesi koronavirüs pandemisi kaynaklı baskının azalması gerekmektedir.

 

 

EURTRY… Gelişen piyasa ülke para birimleri koronavirüs pandemisinin yarattığı risk iştahındaki azalmaya bağlı olarak baskı altında fiyatlanıyor.

 

 

EURUSD… Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin maliye bakanları koronavirüs pandemisinin etkilerini yumuşatabilmek adına bir strateji belirleme noktasında anlaşmaya varamadılar. İtalya’nın önerdiği ortak AB tahvili fikri diğer üye ülkeler tarafından kabul görmedi. AB ülkeleri arasındaki fikir ayrılıkları sonrasında Euro global bazda değer kaybederken dolar yükselişe geçti. AB ülkelerinin Maliye Bakanları bugün bir görüşme daha gerçekleştirecekler. Ülkelerin ortak tahvil konusunda adım atıp atmayacağı hala daha belirsizliğini koruyor. Üye ülkeler arasında fikir ayrılıklarının artması durumunda doların güvenli varlık talebiyle Euro karşısında değer kazanması beklenebilir. Parite yeni işlem gününün ilk saatlerinde 1.0855 seviyelerinde işlem görüyor. Bugün reel ekonomideki hasarı en net şekilde ölçen verilerden biri olan ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek.

 

 

XAUUSD… Altın koronavirüs pandemisinin yarattığı belirsizlik ortamında yatay bir seyir izliyor. Salı günü New York’ta işlem gören vadeli kontratların fiyatları ile Londra’da işlem gören spot altın fiyatı arasındaki fark 50 dolara kadar açıldıktan sonra 30 dolara kadar düştü. Altın tedarik zincirindeki aksama nedeniyle vadeli ve spot fiyat arasındaki fark açılıyor. Altın destekli Borsa fonlarına bakıldığında Salı günü 2,582 ton ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış olması dikkat çekiyor. Merkez Bankalarının parasal genişlemeye devam ettiği ve faizleri 0’lı seviyelerde tuttuğu konjonktürde altının değer saklama aracı olarak talep görmesi, pandeminin yarattığı belirsizliğin devamından destek bulması beklenebilir.

 

 

GLDGR… Altının ons fiyatı ve Dolar TL kurundaki yatay seyirle birlikte gram altın fiyatları 358 TL seviyelerinde durarak yükselişine ara vermiş gözüküyor. Ons fiyatı ve Dolar TL kurundaki yükselişe bağlı olarak Nisan ayına hızlı bir giriş yapan gram altın fiyatları güvenli varlık talebinden destek buluyor. Gram altın yeni işlem gününde 360 TL seviyesinde işlem görüyor.

 

 

BRENT… Koronavirüs pandemisinin zayıflattığı global petrol talebi ve Rusya ile Suudi Arabistan arasında vuku bulan arz kesintisi anlaşmazlığı nedeniyle petrol fiyatları bir süredir düşük seyrediyordu. Suudi Arabistan üretimi maksimum düzeye çıkararak Rusya’ya ultimatom vermiş, petrol fiyatları son 18 yılın en düşük seviyeleri olan 21 $’a kadar gerilemişti. ABD Başkanı Donald Trump’ın uzlaşı ortamı çabasıyla OPEC+ bugün telekonferans yöntemiyle bir toplantı gerçekleştirecek. Günlük 10 milyon varillik kesintiye gidilmesi bekleniyor. Global petrol üretiminin günlük 100 milyon varil olduğu hesaba katıldığında planlanan üretim kesintisi %10 gibi yüksek bir orana karşılık geliyor.

 

 

S&P500… ABD hisse senedi piyasaları pandemide en kötünün geride kaldığına ikna olmaya çabalıyor. ABD Temsilciler Meclisi reel ekonomiyi canlandırmak adına yeni bir destek paketi üzerinde çalışıyor. ABD vadelileri yeni işlem gününde + bölgede fiyatlanıyor.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı