news-details

Enflasyon beklenti üzerinde, USD/TRY ise sakin

Enflasyona yönelik ilk çeyrekte bir miktar yukarı yönlü çıkış beklentisine karşın yılın ikinci yarısından itibaren kademeli bir düşüş ile tek haneli bölgeye ulaşma düşüncesini aktaran Başkan, bu düşüncesi ile ölçülü faiz indirimi temasının gündemi meşgul edeceği mesajını verdi.

Enflasyon temasının önem arz ettiği bir süreçte Ocak ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi verisi aylık bazda yüzde 1,35, yıllık bazda ise 12,15 olarak sonuçlandı. Piyasa beklentisinin üzerinde gelen bu sonuç TCMB’nin ilk çeyrek projeksiyonunda faiz konusunda biraz daha temkinli kalmasını sağlayabilir. Ancak bir miktar yukarı yönlü çıkışın beklenti doğrultusunda olduğu ve yılın genelinde tek hane enflasyon temasının gündemi meşgul edeceği düşünüldüğünde, ölçülü faiz indirimlerin devam edebileceği göz ardı edilmemelidir.

Enflasyona ilişkin güncel sonuçları detaylandıracak olursak, aylık en yüksek azalışın yüzde 6,65 ile giyim ve ayakkabı grubunda,  en yüksek artışın %4,88 ile çeşitli mal ve hizmetler ve %4,65 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde olduğu, yıllık bazda değişimleri incelediğimizde ise, en düşük artışın %2,14 ile haberleşme grubunda ve en yüksek artışın yüzde 42,21 ile alkollü içecekler olarak yer aldığını incelemekteyiz.

Endekste kapsanan 418 maddeden, 125 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 25 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 268 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleştiği bu süreçte gıda fiyatlarına yönelik artışlarda Patlıcan, Domates, Mandalina ve Salatalıktaki değişimler dikkat çekmektedir.

USDTRY kuru Enflasyon verisi sonrasında sakin bir fiyatlama davranışı oluşturmasına karşın kısa vadeli pozitif beklentimizin devam ettiğini söyleyebiliriz. 5,95 destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe USDTRY 6,0000 ve 6,0250 seviyelerine doğru çıkışını sürdürmek isteyebilir. Bu süreçte psikolojik 6,00 seviyesi üzerinde kalıcı bir reaksiyon oluşturup oluşturmaması hususu da, 5,80 – 6,00 bandı sona erecek mi sorusunun cevabı için ayrıca takip edilmelidir.


Hibya Haber Ajansı