news-details

Piyasalarda toparlanma çabaları

Dünya borsalarında %4’e ulaşan sert satış dalgası toparlanma çabaları görülüyor. ABD vadelileri Kaliforniya’da salgına karşı başarı sağlanmaya başladı haberi üzerine yükseliyor. Enerji hisseleri petroldeki tepki alımlarıyla birlikte yükselişte başı çekiyor. Buffet’ın sattığını açıkladığı havayolu şirketleri kan kaybetmeye devam ediyor.
Türkiye ekonomisi Mayıs ayına Borsa İstanbul’da sert satışlar (-%2,2), 7.0 seviyesinin üzerine yükselen dolar kuru ve ekonomi cephesinden gelen kötü haberlerle başladı. 2008 krizi sonrası gördüğü en düşük seviyesine gerileyen PMI rakamları, ekonomideki sert daralmaya ve emtia fiyatlarındaki düşüşe rağmen ithalattan çok gerileyen ihracat ve beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi zorlu bir ekonomik dengeye işaret ediyor.
ABD, Almanya vadelileri ve Asya piyasalarının seyri Borsa İstanbul’da %0,5 civarı pozitif açılışa işaret ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ekonominin kademeli olarak açılacağı haberi yükselişi destekliyor.
Ancak dünya piyasalarındaki düzetmenin sona erdiği konusunda şüpheliyiz. Finansal piyasalar - reel ekonomi arasındaki ayrışma ve ABD - Çin arasındaki gerginlik piyasaların önündeki temel riskler.
İlk çeyrekte beklentileri aşan Ford Otosan’ın endeksi yenmesini bekliyoruz. Ancak şirketin değerlemesini cazip bulmadığımızı belirtelim. Finansal varlıklarının yeniden değerlenmesi nedeniyle beklentinin altında kar açıklayan Ülker hisselerindeki olası sert satışı alış için fırsat olarak görüyoruz.

 

Haberler & Makro Ekonomi
Normalleşme kademeli olarak başlıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre AVM’ler 11 Mayıs’tan itibaren hizmet vermeye başlayacak. Şehirlerarası giriş-çıkış sınırlamaları dün gece itibari ile Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla ilerinde kalkarken 24 ilde 15 gün süre ile devam ediyor. Tek çift ticari plakalı taksi uygulaması ise 15 Mayıs’ta kalkıyor. Berber, kuaför, güzellik salonları 11 Mayıs’ta faaliyete geçecek. Cerrahi ve bez maske ticari satışlarındaki kısıtlamalar gevşetiliyor. Adliyelerde ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takipleri 15 Haziran’da başlayacak.
AVM’ler yeniden açılıyor
Normalleşme süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli kurallara uyulması şartıyla alışveriş merkezlerinin 11 Mayıs’tan itibaren hizmet vermeye başlayabileceklerini söyledi. Sinema, spor salonları ve restoranlar büyük ihtimalle yeni bir karar alınana kadar kapalı kalacaklardır. Sosyal mesafenin korunmaya devam etmesi nedeniyle ziyaretçi trafiğinin normale dönmesinin uzun sürebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle ciro üzerinden alınan kira gelirlerinn bu süreçten negatif etkilenmeye devam etmesini bekliyoruz. Ek olark, kira indirimlerinin gündeme gelmesinin muhtemel olduğunu düşünüyoruz.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı